Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: avižinių dribsnių ir morkų sausainiai

Smulkūs užkandžiai tarpuose tarp pagrindinių dienos valgymų labai dažnai būna mano dienos palydovai. Užuot griebusi kas papuola po ranka, verčiau stengiuosi rinktis sveikesnes gėrybes – džiovintus vaisius, riešutus. Tačiau tikrai nesu iš tų, kuri apsieitų be kokio nors saldėsio prie rytinės kavos puodelio ar malšinant alkio kirminėlį darbo dienai besibaigiant. Tad kodėl gi iš anksto nepasirūpinus skaniu, bet taip pat ir sveiku gardumynu – sausainiais, kurių pagrindą sudaro avižiniai dribsniai ir tarkuotos morkos?
Nida Degutienė ir jos kepti avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Nida Degutienė ir jos kepti avižinių dribsnių ir morkų sausainiai / Nidos Degutienės nuotr.

Užuot naudoję cukrų, saldinkite sausainius natūraliais saldikliais (agavos arba klevų sirupu, medumi), o norėdami maistingesnio užkandžio, į masę galite įmaišyti sezamų, saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Atminkite, kad iškepę sausainiai vėsdami sukietės, taps maloniai traškūs, todėl bus patogūs įsidėti į darbą ar mokyklą.

Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai

Ingredientai (12 sausainių):

  • 100 g smulkintų avižinių dribsnių (greitai paruošiamų);
  • 100 g miltų (kvietinių, arba viso grūdo, arba be glitimo, pvz., avižų);
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 valg. šaukšt. kokosų aliejaus arba sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 100 ml klevų sirupo arba medaus;
  • 100 g smulkiai sutarkuotų morkų (maždaug viena vidutinio dydžio morka).

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, kokosų aliejų (arba sviestą), klevų sirupą arba medų (medų pakaitinkite, kad taptų skystas).

3. Sausus ingredientus sumaišykite su kiaušinio, sirupo ir kokosų aliejaus mase, o pabaigoje įmaišykite sutarkuotas morkas.

4. Šaukštu arba rankomis formuokite graikiško riešuto dydžio tešlos rutuliukus, dėkite į skardą ir švelniai suplokite.

5. Kepkite apie 15–20 minučių, arba kol paruduos. Palikite atvėsti, kad sukietėtų.

Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai
Nidos Degutienės nuotr./Avižinių dribsnių ir morkų sausainiai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų