Pastaruoju metu esu pametusi galvą dėl pusrytinių blynų be glitimo. Ne todėl, kad glitimas yra baubas ir jį reikia visiems būtinai riboti. Man pasisekė, kad kol kas visa šeima gali valgyti viską, ką tik nori. Tačiau man kaskart smagu išbandyti vis naujus horizontus, patikrinti kur gi yra galimybių ribos!
Jei anksčiau manėme, kad blynų neiškepsi be kiaušinių, riebalų ir miltų, tai dabar vis dažniau įsitikinu, kad tešlą galima užmaišyti su pernokusiais bananais, glitimą keičiant avižiniais dribsniais ir grikių miltais, visiškai nepridedant papildomo cukraus. Ir iškepti visą kalną tokių blynelių galima su vos lašu kitu riebalų!
Beje, tokiems pusryčiams pasigaminti tikrai neverta laukti savaitgalio!
Bananų blynai su grikių miltais ir karamelizuotais riešutais
Ingredientai:
- 1,5 stiklinės sutrintų sunokusių bananų (maždaug 4 nedideli bananai);
- 4 kiaušiniai;
- 2/3 stiklinės (100 g) grikių miltų;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. meduoliams skirto prieskonių mišinio;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/2 stiklinės (50 g) graikiškų riešutų, pasmulkintų;
- 1/2 stiklinės (50 g) džiovintų spanguolių;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (kepti);
- šviežių aviečių (patiekti).
karamelizuotiems riešutams:
- 1 stiklinė (100 g) graikiškų riešutų;
- 1/3 stiklinės (115 g) medaus (ir dar šiek tiek patiekti).
Gaminimas:
1. Į dubenį arba elektrinio maišytuvo indą sudėkite bananus, kiaušinius, grikių miltus, cinamoną, prieskonius, kepimo miltelius, riešutus ir spanguoles ir viską sumaišykite.
2. Įkaitinkite didelę keptuvę nepridegančiu dugnu, teptuku ištepkite keliais lašais aliejaus. Šaukštu formuokite iš tešlos blynelius ir kepkite juos iš abiejų pusių, kol patamsės. Iškepusius laikykite šiltai, kol kepsite paskesnius.
3. Pabaigoje popieriniu rankšluosčiu išsausinkite keptuvę, suberkite riešutus. Kepinkite juos maišydami apie 1–2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Supilkite medų ir toliau kepinkite maišydami apie 1 minutę, kol medus ims tirštėti.
4. Patiekite blynus iškart, pabarstę avietėmis ir karamelizuotais riešutais, su medumi, jei trūksta saldumo.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.