Australijos kavinėse bananų duona paskrudinama ir patiekiama pusryčiams su sūdytu sviestu ir/arba medumi. Tačiau riekelė tokio ne pernelyg saldaus kepinio yra puikus kelionės užkandis arba mokyklinės pietų dėžutės dalis.
Stebiuosi, kodėl bananų duona dar nėra visuotinai kepama visose mokyklose ir darželiuose – juk tai maistingas, sveikesnis nei įprasta, kepinys, o dar ir proga sunaudotu pernokusius bananus, kurių nori nenori atsiranda kiekvienoje virtuvėje!
Neseniai vienoje radijo laidoje išgirdau apie tausaus maisto vartojimo akciją, pavadintą „vienišo banano“ vardu. Tos akcijos esmė – užuot prekybos centre pirkus kekę bananų, verčiau surinkti tuos, kuriuos kažkas nulaužė ir paliko dėžėje vienišus. Panašu, tokių bananų niekas nenori pirkti, ir itin dažnai dienos pabaigoje jiems lemta atsidurti šiukšlių konteineryje... Tad bananų duona gali būti saldi paskata išgelbėti tuos vienišus bananus ir dar pasimėgauti kvapniu kepiniu.
O kad australiška bananų duona taptų dar ir lietuviška, į ją siūlau įmaišyti sluoksnį vanile paskanintos varškės! Juk kas kitkas, jei ne varškė yra mūsų šalies tautinis konditerinis pasididžiavimas? Skaniausia bananų duona dar šilta, tą pačią dieną, tačiau net ir likusi rytojui nepraras savo sultingumo ir minkštumo.
Ingredientai:
bananų duonai:
- 3 bananai, dideli, kuo labiau sunkokę (jei jūsų bananai maži, dėkite 4);
- 75 g sviesto, tirpinto ir atvėsinto;
- ⅓ stiklinės cukraus (naudojau rudąjį);
- žiupsnelis druskos;
- 1 kiaušinis;
- 1 arbat. šaukšt. valgomosios sodos, nugesintos trupučiu acto;
- 200 g miltų (apie 1,5 stiklinės).
varškės įdarui:
- 150 g varškės (riebesnė – skaniau);
- 40 g cukraus;
- vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinis (trynys ir baltymas atskirai);
- 1 arbat. šaukšt. krakmolo.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Pailgą kekso kepimo formą (apačios matmenys – 10x20 cm) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Bananus sutrinkite šakute (nesistenkite, kad masė būtų visiškai vienalytė). Supilkite tirpintą sviestą, suberkite cukrų ir druską bei lengvai paplaktą kiaušinį, nugesintą sodą, viską išmaišykite šaukštu (mikserio čia neprireiks). Suberkite miltus ir viską išmaišykite, tik kol susijungs ingredientai.
3. Kitame inde varškę išsukite su cukrumi, vanile ir kiaušinio tryniu bei krakmolu. Atskirai išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.
4. Į paruoštą kepimo formą dėkite pusę kiekio bananų masės, tada tolygiai sudėkite varškės masę ir, galiausiai, likusią bananų masę.
5. Kepkite apie 55–60 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite iš kepinio sausą. Patiekite dar šiltą, su sviestu ir/arba medumi.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.