Nidos receptas: bulvių ir cukinijų blynai

Užgavėnių laikotarpiu ne vienas iš mūsų blynų suvalgo tiek, kiek per visus likusius metus! Tačiau ne visi pasisotina saldžiais mieliniais kepiniais, o pasmaližiavę neretai ieško kažko sotesnio, rimtesnio. Ši pavasario šaukimo šventė tiesiog įpareigoja laikytis „riebių kepinių dietos“!
Nida Degutienė ir jos kepti blynai
Nida Degutienė ir jos kepti blynai / Nidos Degutienės nuotr.

Tiems, kam Užgavėnių savaitę norisi ne desertinių blynų, į pagalbą skuba daržovės! Jei iki šiol kepėte tik bulvinius blynus ir juos tarkavote smulkia trintuve, pats laikas išmėginti ir kitas daržoves. Burokėliai, cukinijos, batatai (saldžios bulvės), salierai, pastarnokai – visos šios gėrybės padovanos vis kitus blynų skonius. Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.

Itin svarbus ir pagardas, su kuriuo pateiksite iškeptus daržovių blynus. Mano mėgstamiausias – česnakais ir krapais pagardintas varškės ir grietinėlės padažas.

Nidos Degutienės nuotr. /Bulvių ir cukinijų blynai
Nidos Degutienės nuotr. /Bulvių ir cukinijų blynai

Ingredientai (2-3 porc.):

blynams:

  • 3 vidutinio dydžio bulvės;
  • 1 vidutinio dydžio cukinija;
  • 1 mažas svogūnas;
  • 2 dideli kiaušiniai;
  • 2-3 šaukštai miltų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • šlakelis aliejaus.

česnakiniam padažui:

  • 100 g pusriebės varškės;
  • 100 ml plakimui skirtos grietinėlės;
  • 1 šaukštas kapotų šviežių krapų;
  • 1 skiltelė česnako, labai smulkiai sukapota;
  • druskos;
  • pipirų;
  • citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.

2. Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.

3. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.

4. Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.

5. Kol blynai kepa pasigaminkite padažą

6. Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti. Paragaukite ir pataisykite skonį taip, kad jums patiktų.

Nidos Degutienės nuotr. /Bulvių ir cukinijų blynai
Nidos Degutienės nuotr. /Bulvių ir cukinijų blynai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis