Žąsies taukai nuo seno buvo žinomi kaip imunitetą stiprinantis ingredientas. Jais net gydydavo nudegusią arba nušalusią odą. Tuo tarpu ančių taukus senovėje vertindavo labiau nei sviestą. Sustingę taukai šaldytuve gali stovėti nors ir metus.
Prancūzijos virtuvėje anties taukai stovi ant pačios aukščiausios pakylos, jais įtrinama prieš kepant višta, jau nekalbant apie bene geriausiai žinomą prancūzišką patiekalą confit – kuomet ančių šlaunelės ilgai troškinamos taukuose, ir tuose pat taukuose „užkonservuojamos“.
O aš pailsėjimui nuo įmantrių šventiškų patiekalų jums siūlau pasigaminti bulvių ir svogūnų apkepo, kuris įgaus ypatingą skonį, jei jį kepsite su ančių (arba žąsų) taukais!
Bulvių ir svogūnų apkepas su ančių taukais
Ingredientai:
- 1,2 kg krakmolingų bulvių, nuskustų ir labai plonai supjaustytų (geriausiai – mandolina);
- 1/4 stiklinės (60g) tirpintų anties taukų;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- 2 svogūnai, labai plonai supjaustyti žiedais (geriausia irgi pjaustyti mandolina).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Keptuvėje (tinkamoje kepimui orkaitėje) arba kepimo formoje įtieskite kepimo popieriaus.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite pjaustytas bulves su anties taukais, druska ir pipirais, kad kiekviena riekelė pasidengtų riebalais.
3. Trečdalį bulvių juostelių suklokite ant paruošto kepimo indo dugno. Ant šio sluoksnio dėkite pusę kiekio svogūno žiedų. Tada dėkite antrą trečdalį buvlvių juostelių, ir likusius svogūnus. Pačiame viršuje iškėliokite likusį trečdalį bulvių juostelių.
4. Kepkite 45 minutes arba kol gražiai apskrus viršutinis bulvių sluoksnis, o viduje esančios bulvės bus pilnai iškepę, minkštos. Prieš patiekiant galite dar pabarstyti pipirais, ir jei trūksta – druska.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.