Kažkodėl taip ir įsivaizduoju kalnų kurortą, kur įsismarkavę slidininkai su vėjo ir adrenalino paraudonintais veidais kabina tirštą ir sočią sūrio sriubą, paskanintą pakepinta šonine, aitriąja paprika, ir užsikanda traškia česnakine duona...
Legendinis angliškasis čederis – bene vienintelis pasirinkimas šiai sočiai sriubai, nes jo kreminė it sviestas konsistencija, pavirusi sultinyje, paverčia sriubą vientisa, tarsi šilkine. O kadangi tas sultinys verdant dar sumaišomas su šviesiuoju alumi, sriubos skonis tikrai tampa toks, prieš kurį sunku atsispirti.
Esu ragavusi įvairių čederio rūšių, tačiau niekas nepralenkia originalios angliškosios klasikos – sūrio, kuris jau 500 metų gaminamas pagal tą pačią receptūrą rankomis (!), ir iki šiol 9 mėnesius brandinamas olose netoli Čederio miestelio (iš čia, beje, ir sūrio pavadinimas), o jose visus metus laikosi pastovi 7C temperatūra. Britai eina iš proto dėl šio savo legendinio sūrio, didžiulis pusę tonos sveriantis čederio rutulys buvo padovanotas karalienei Viktorijai jos sutuoktuvių proga dar 1840 metais!
Bet ne mažiau nei patys anglai dėl čederio išprotėję ir amerikiečiai: jų legendinis patiekalas mac&cheese gaminamas būtent su čederiu!
Čederio sūrio ir alaus sriuba
Ingredientai (6 asm.):
- 200 g neriebios rūkytos šoninės, supjaustytos mažais kubeliais;
- 1 saliero stiebas, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 1 mažas svogūnas, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 1 Chalapos aitrioji paprika (jalapeño), be sėklų ir supjaustyta (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai);
- 2 susmulkintos česnako skiltelės;
- 1 šaukštas šviežių čiobrelių lapelių;
- 1 maža skardinė šviesaus alaus (lagero arba pilzeno, tiks ir nealkoholinis);
- 2 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio (jei neturite, pakeiskite vandeniu);
- 4 šaukštai sviesto;
- 2 šaukštai miltų;
- 300 g čederio sūrio, sutarkuoto stambia tarka;
- grietinėlės (nebūtina, nes sriuba ir taip rieboka, bet labai skanu);
- druskos;
- šviežiai grūstų pipirų;
- patiekimui – paskrudintos baltos duonos riekelės, pagardintos česnaku.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite didelį puodą storu dugnu ir sudėkite susmulkintą šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šoninės gabalėliai apskrus, riebalai išsilydys, šoninė taps itin traški. Kiaurašaukščiu išgriebkite apskrudusius gabalėlius iš riebalų ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius. Puode likusius riebalus išpilkite, palikdami maždaug vieną šaukštą tolimesniam gaminimui.
2. Grąžinkite puodą ant ugnies, suberkite susmulkintus salierus, svogūnus, Chalapos aitriąją papriką, česnakus ir čiobrelius ir kepinkite ant mažos ugnies apie 5–6 minutes, kol visos šios daržovės taps labai minkštos. Tada įpilkite pusę skardinės alaus ir padidinę ugnį kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė alaus kiekio. Supilkite sultinį ir užvirinkite.
3. Per tą laiką mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami kaitinkite, kol masė ims šiek tiek tamsėti. Supilkite šį sviesto ir miltų mišinį į puodą ir užvirinkite. Kaitinkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie 8 minutes, kol sriuba ims tirštėti, taps vienalytės konsistencijos. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, supilkite likusį alų, pagardinkite druska ir pipirais (ir grietinėle, jei pageidaujate), ir dar maišydami pavirinkite apie 5 minutes.
4. Patiekdami išpilstykite sriubą į dubenėlius, įberkite paskrudintos šoninės, pabarstykite šviežiais čiobreliais (ir aitriąja paprika, jei norite aštriau). Patiekite su paskrudinta balta duona, įtrinta česnakais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.