Ar esate kada nors virę sriubą iš... Ne, ne iš kirvio! O iš sūrio! Tie, kurie domisi kulinarija, tikrai žino, kad jokiu būdu negalima išmesti sudžiūvusios parmezano sūrio žievės, nes įmetus gabalėlį į sriubos puodą, jis suteikia viralui puikaus aromato! Tačiau šios dienos patiekalas šiek tiek kitoks, nes sūris čia atlieka pagrindinę rolę. O tas sūris – tai legendinis čederis.
Kodėl būtent jis? Todėl, kad kreminė it sviestas čederio konsistencija, pavirusi sultinyje, paverčia sriubą vientisa tarsi šilkine. O kadangi sultinys verdant dar sumaišomas su šviesiuoju alumi, sriubos skonis tampa išties unikalus. Tiesa, tokia sriuba greičiausiai labiau patiks suaugusiems, nei vaikams!
Čederio sūrio ir alaus sriuba
Ingredientai (6 asm.):
- 200 g neriebios rūkytos šoninės, supjaustytos mažais kubeliais;
- 1 saliero stiebas, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 1 mažas svogūnas, supjaustytas smulkiais kubeliais;
- 1 jalapeño pipiras, be sėklų, supjaustytas (galite nedėti, jei nemėgstate aštriai);
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 1 valg. šaukšt. šviežių čiobrelių lapelių;
- 1 maža skardinė šviesaus alaus (lager arba pilsner);
- 2 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio (jei neturite, pakeiskite vandeniu);
- 4 šaukštai sviesto;
- 2 šaukštai miltų;
- 300 g čederio sūrio, sutarkuoto stambia tarka;
- grietinėlės (nebūtina, nes sriuba ir taip rieboka, bet labai skanu);
- druskos;
- šviežiai grūstų pipirų;
- patiekti: paskrudintos baltos duonos riekelių, pagardintų česnaku.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite didelį puodą storu dugnu ir sudėkite susmulkintą šoninę. Kepkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol šoninės gabalėliai apskrus, riebalai išsilydys, šoninė taps itin traški. Kiaurašaukščiu išgriebkite apskrudusius gabalėlius iš riebalų ir sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.
2. Puode likusius riebalus išpilkite, palikdami maždaug vieną šaukštą tolimesniam gaminimui.
3. Grąžinkite puodą ant ugnies, suberkite susmulkintus salierus, svogūnus, jalapeño pipirus, česnakus ir čiobrelius bei kepinkite ant mažos ugnies apie 5-6 minutes, kol visos šios daržovės taps labai minkštos. Tada įpilkite pusę skardinės alaus ir padidinę ugnį kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė alaus kiekio. Supilkite sultinį ir užvirinkite.
4. Per tą laiką mažoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami kaitinkite, kol masė ims šiek tiek tamsėti. Supilkite šį sviesto ir miltų mišinį į puodą, užvirinkite. Kaitinkite ant silpnos ugnies pamaišydami apie 8 minutes, kol sriuba ims tirštėti, taps vienalytės konsistencijos. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, supilkite likusį alų, pagardinkite druska ir pipirais (ir grietinėle, jei pageidaujate), ir dar maišydami pavirinkite apie 5 minutes.
5. Patiekdami išpilstykite sriubą į dubenėlius, įberkite paskrudintos šoninės, pabarstykite šviežiais čiobreliais (ir čili, jei norite aštriau) ir patiekite su paskrudinta balta duona, įtrinta česnakais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.