Visi žinome, kad, skirtingai nuo pyragų, sausainių kepimas reikalauja kur kas daugiau laiko ir pastangų. Tačiau tik ne šių! Tokių sausainių tešlą galima pasiruošti nors ir likus 2–3 dienoms iki reikiamos dienos (pavyzdžiui, šventės), o iškepti juos – vieni juokai.
Belieka tik aštriu peiliu supjaustyti tešlos ritinį juostelėmis ir pašauti į karštą orkaitę! Beje, šie sausainiai gali būti iškepti ir iš vakaro, nes tikrai nepraras nei skonio, nei traškesio, nei išvaizdos!
Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
Ingredientai (35–40 sausainių):
trapiai tešlai:
- 230 g sviesto;
- 3/4 stiklinės cukraus pudros;
- didelis žiupsnis druskos;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1 didelis kiaušinis;
- 2 ir 1/4 stiklinės miltų.
cinamoniniam įdarui:
- 75 g sviesto;
- 1/4 stiklinės rudojo cukraus;
- 1,5 šaukšto auksinio sirupo (arba skysto medaus);
- 1 šaukštas cinamono;
- 2 šaukštai miltų;
- didelis žiupsnis druskos.
Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!
Gaminimas:
1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).
2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.
3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.
6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.