„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais šventiniam savaitgaliui

Kada, jei ne žiemą, ir kada, jei ne per šventes, mėgautis citrusinių vaisių skoniais praturtintais desertais? Varškės (arba sūrio, angl. cheesecake) tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas. Skaniausias šis kepinys rytojaus dieną, kai visi skoniai susimaišo, o pastovėjęs šaldytuve jis įgauna pjaustymui tinkamą konsistenciją.
Nida Degutienė ir jos gamintas tortas
Nida Degutienė ir jos gamintas tortas / Nidos Degutienės nuotr.

Kadangi kepamas vandens vonioje, pyragas iškepa tolygiai, nepakyla ir nesubliūkšta vėsdamas, tad jo forma tinka meniškoms dekoracijoms, kuklųjį pyragą paverčiančioms šventišku tortu.

Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais

Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais

Ingredientai:

pagrindui:

  • 140 g sausainių (naudojau petit beurre);
  • 50 g sviesto, ištirpinto;

varškės sluoksniui (visi produktai kambario temperatūros):

  • 500 g varškės (9 proc. riebumo, sumaltos arba sutrintos virtuviniu kombainu iki vientisos masės);
  • 250 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 3/4 stiklinės cukraus;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (naudokite tik ekologišką citriną ir gerai nuplaukite);
  • 3 šaukštai persijotų miltų (naudojau speltų).

citrinų putėsiams:

  • 400 ml grietinėlės ( 36 proc. riebumo, labai gerai atšaldytos);
  • 125 ml šviežiai išspaustų citrinos sulčių;
  • 2,5 šaukštelio želatinos (milteliais);
  • 7–8 šaukštai cukraus pudros (pagal skonį ir kiek norisi rūgštumo);
  • labai nedaug (tiesiog ant peilio galiuko) maistinių citrinos geltonos spalvos dažų (nebūtina, jei neturite).
Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros. Formos su nusegamais kraštais (23 cm skersmens) pagrindą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą (arba suberkite į polietileno maišelį ir voliokite kočėlu) ir susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu, kad išeitų į šlapią smėlį panašūs trupiniai. Šiais trupiniais išklokite paruoštą kepimo skardą, gerai suplokite paviršių ir kepkite apie 12 minučių, kol gražiai apskrus. Šiek tiek atvėsinkite. Torto formą apvyniokite keliais sluoksniais aliuminio folijos taip, kad kepant nepatektų vanduo.

3. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160C laipsnių.

4. Paruoškite varškės masę: varškę sumaišykite su grietinėle, kiaušiniais, cukrumi, citrinos žievele ir galiausiai įmaišykite miltus. Nemaišykite masės pernelyg ilgai, nes kepant gali per daug pakilti. Supilkite šią masę ant apkepto pagrindo. Statykite formą, apvyniotą folija, į gilesnį indą (arba skardą) ir į tą skardą įpilkite verdančio vandens, kad jis siektų maždaug 1/3 torto masės. Kepkite apie 45–50 minučių arba kol varškės masė sutvirtės (pateliuskavę pamatysite, ar ji dar drėgna, ar jau tampri, taip pat galite priliesti pirštu viduryje ir matysite, ar iškepė, ar dar reikia kelių minčių). Visiškai atvėsinkite, tada įdėkite į šaldytuvą, geriausia per naktį, kad sustingtų ir skoniai susimaišytų.

5. Pasigaminkite putėsius: želatiną suberkite į mažą puodą ir įpilkite apie 2 šaukštus vandens – tiek, kad ji sudrėktų. Palikite išbrinkti apie 10 min. Tada labai lėtai kaitinkite maišydami, kol želatina ištirps, neliks grūdelių (tik neužvirkite, antraip želatina nesustings). Taip ištirpintą želatiną sumaišykite su citrinos sultimis.

6. Grietinėlę išplakite kartu su cukraus pudra ir trupučiu valgomųjų dažų (dėkite labai labai mažai, ir plakant žiūrėkite pagal spalvą, ar pakanka, ar reiktų dar. Dažai labai intensyvūs, jų prireiks vos vos ant peilio galiuko).

7. Apie 2 šaukštus plaktos grietinėlės sumaišykite su citrinos sulčių ir želatinos mase, tada šį mišinį sumaišykite su likusia plakta grietinėle. Paragaukite, jei trūksta saldumo – įberkite dar šiek tiek cukraus pudros. Jei trūksta rūgštumo, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių. Gautus putėsius ištepkite ant atvėsusio torto varškės sluoksnio ir gerai išlyginkite.

8. Prieš pat patiekiant galite pabarstyti sutrupintais morengais.

Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Citrininis varškės tortas su citrinų putėsiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs