Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Nidos receptas: „Coq au Vin“, arba vyne troškintas viščiukas 

Kažkada tai buvo juodadarbių Burgundijos valstiečių patiekalas. O kadangi Burgundijoje niekuomet netrūko nei vištų (jei jau labai tiksliai, tai gaidžių!) nei juolab vyno, tai toks troškinys ant stalo galėdavo garuoti nors ir kasdien. Kasdien, tiesa, gal nelabai, nes kartą jau terliojantis verta troškinio pasigaminti daugiau, kad bent jau dviem dienom šeimynai pakaktų!
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Aš paprastai šį prancūzišką klasikinį patiekalą gaminu su baltuoju vynu – padažas išeina gaivesnis ir lengvesnis. Tačiau jei norite kažko dar sotesnio, galite analogišką troškinį gaminti su jautiena (bet tada ją troškinkite raudoname vyne!), arba net ir žvėriena (ech, čia toms laimingosioms, kurių šeimos vyrai taiklias akis turi ir po miškus laksto!)

Šiam troškiniui, jei norite kuo autentiškesnio skonio, jums prireiks perlinių svogūnų. Šviežių perlinių svogūnų Lietuvoje dar neteko matyti… Užtai prekybos centruose galima rasti marinuotų, ir jie čia kuo puikiausiai dera. Šviežios jaunos morkytės – gražu ir skanu, tačiau naudokite ir tradicines, tik jas supjaustykite stambesniais šiaudeliais.

Nidos Degutienės nuotr. /Vyne troškintas viščiukas 
Nidos Degutienės nuotr. /Vyne troškintas viščiukas

Coq au Vin, arba vyne troškintas viščiukas

Ingredientai (8–10 asm.):

  • 2 naminiai jauni viščiukai (1,4–1,8 kg kiekvienas), padalinti porcijomis;
  • druskos ir pipirų;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 2 riekės rūkytos šoninės, supjaustytos plonais griežinėliais;
  • 4 morkos, supjaustytos kubeliais;
  • 2 svogūnai, supjaustyti kubeliais;
  • apie 3 stiklinės (720 ml) sauso baltojo vyno;
  • apie 5 stiklinės (1,2 l) naminio vištienos sultinio;
  • 1 bouquet garni (virtuviniu siūlu surištos kelios šakelės petražolių, čiobrelių ir lauro lapas).

patiekimui:

  • bulvių;
  • sauja jaunų morkyčių (arba atitinkamai stambiais šiaudeliais supjaustytų morkų);
  • marinuotų perlinių svogūnų;
  • 225 g pievagrybių (pasirinktinai);
  • sviesto.

Gaminimas:

1. Nuplautas ir gerai nusausintas viščiuko dalis pabarstykite rupia druska ir pipirais. Įkaitinkite orkaitę iki 175C laipsnių temperatūros.

2. Dideliame troškintuve įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite šoninės juosteles. Kai jos apskrus, išimkite ir atidėkite į šalį. Į troškintuvą sudėkite vištienos gabalėlius (prireiks kelių partijų jiems visiems apkepti, neperkraukite puodo, antraip vištiena ne keps, o troškinsis). Kepinkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę, kol gražiai apskrus (užtruksite apie 10–12 minučių kiekvienai partijai), apkepusius gabalėlius atidėkite į šalį. Saugokite, kad troškintuvo dugnas nepradėtų svilti – jei taip nutiks, išplaukite jį ir vėl kepkite. Jei to nepadarysite, troškinys įgaus kartumo.

3. Kai apkepsite visą mėsą, į likusius riebalus sudėkite pjaustytas morkas ir svogūnus, ir kepinkite apie 5 minutes maišydami, kol daržovės lengvai suminkštės, karamelizuosis. Supilkite vyną ir mediniu šaukštu gerai pagramdykite troškintuvo dugną, kad atitirptų prikepę vietos. Kai vynas užvirs, nukelkite troškintuvą nuo ugnies. Sudėkite apkepintus viščiuko gabalėlius ir supilkite sultinį (tiek, kad apsemtų visą vištieną). Įmerkite bouquet garni, uždenkite troškintuvą ir pašaukite į orkaitę. Troškinkite apie 1,5 valandos (arba ilgiau, tokiu atveju mėsa taps dar minkštesnė).

4. Kol vištiena troškinasi orkaitėje, pasiruoškite priedus. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Morkas trumpai apvirkite šlakelyje pasūdyto vandens (2–4 min, priklauso nuo to, kokio jaunumo morkos), tada išgriebkite ir iškart panardinkite į ledinį vandenį, kad nustotų virti ir išsaugotų skaisčią spalvą. Nusausinkite. Pievagrybius nuplaukite, supjaustykite stambesniais gabalėliais ir apkelinkite svieste.

5. Išimkite troškinį iš orkaitės. Išgriebkite ir išmeskite bouquet garni. Sudėkite į troškintuvą apkepintus ir atidėtus šoninės gabalėlius, morkas, perlinius svogūnus ir pievagrybius ir dar pakaitinkite (orkaitėje arba ant viryklės) 2 minutes. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų, ir patiekite su virtomis bulvėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Vyne troškintas viščiukas 
Nidos Degutienės nuotr. /Vyne troškintas viščiukas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius