Šiuose gražiuose „maltinukuose“ nėra nė kruopelės mėsos! Užtai sunaudosite jiems dailiai užaugusią sodo gražuolę – vidutinio dydžio cukiniją! Tik keletas papildomų ingredientų – prieskoninių žolelių, kiaušinio, džiūvėsių ir tarkuoto kietojo sūrio – ir vegetariška vakarienė paruošta. Ir vos su keliais lašais aliejaus, tad bonusas – ji bus dar ir labai lengva.
Šįkart bus proga naikinti ne tik cukinijas, bet ir skaniuosius šviežius pomidorus! Jei žiemą mėgausimės konservuotomis gėrybėmis, tai vasarą neverta praleisti progos pomidorų padažą gaminti patiems.
Žinoma, skubantiems visada yra alternatyva – kokia nors kokybiška passata, pirkta parduotuvėje. Tačiau jei tik turite papildomas 15 minučių (tikrai užtruksite ne ilgiau), griebkite puodą ir pirmyn pjaustyti svogūnų, česnakų ir pomidorų.
Patiekite šį vegetarišką patiekalą su tradicine pasta, su paskrudintos bagetės gabalėliu arba su cukinijų makaronais.
Cukinijų „maltinukai“ šviežių pomidorų padaže
Ingredientai:
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek skardai pašlakstyti);
- 2 česnako skiltelės, sutrintos arba susmulkintos;
- 1 vidutinio dydžio cukinija, sutarkuota (išeis apie 2,5-3 stiklinės tarkių);
- 1/4 stiklinės smulkiai sukapotų šviežių bazilikų lapų;
- 2 šaukštai susmulkintų raudonėlių (aš naudojau džiovintus);
- 1 stiklinė džiūvėsių;
- 1 didelis kiaušinis, lengvai suplaktas;
- 1/3 stiklinės smulkiai sutarkuoto kietojo sūrio;
- druskos;
- pipirų.
pomidorų padažui:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas kubeliais;
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 4-5 sunokę pomidorai, supjaustyti stambesniais gabalėliais;
- 2 šaukštai pomidorų pastos;
- 1 šaukštelis rudojo cukraus;
- druskos;
- juodųjų pipirų;
- čili pipirų (arba saldžiosios paprikos).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Kepimo skardą išklokite popieriumi.
2. Gilioje keptuvėj įkaitinkite aliejų ir sudėkite česnakus. Kai šiek tiek apskrus, suverskite tarkuotas cukinijas ir pakaitinkite apie 2-3 minutes, kad cukinijos paleistų kuo daugiau skysčio. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite. Tada sudėkite į marlės maišelį ir nuspauskite kiek galima daugiau skysčio.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite bazlikus, raudonėlius, kiaušinį, tarkuotą sūrį, sudėkite nuspaustas tarkuotas cukinijas, suberkite džiūvėsius ir viską labai gerai suminkykite (gausis gana tvirta masė). Formuokite iš šios masės nedidelius (graikiško riešuto dydžio) rutuliukus ir dėkte į paruoštą skardą. Pašlakstykite juos keliais šaukštais aliejaus ir pašaukite kepti. Kepkite apie 20-25 min., kol gražiai apskrus, taps traškūs.
4. Kol cukinijų maltinukai kepa, paruoškite pomidorų padažą: puode storu dugnu arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apkepinkite svogūnus, pabaigoje suberkite česnakus. Tada sudėkite pomidorus ir kepinkite maišydami toliau, kol pomidorai labai suminkštės, paleis skystį. Įdėkite pomidorų pastos, suberkite cukrų, pagardinkite druska, pipirais, ir dar pavirinkite maišydami apie 2-3 minutes. Pabaigoje viską susmulkinkite vadinamuoju blenderiu iki vientisos masės. Padažą dar pašildykite, patikrinkte, ar netrūksta druskos, pipirų.
5. Į padažą sudėkte paruoštus cuknijų „maltinukus“ ir patiekite su pasta arba traška bagete.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.