Specialią vietą cukinijų sezono metu užima pyragai. Esu ne vieną išbandžiusi ir kiekvienas man skanesnis už prieš tai buvusį! Tačiau kai iškepiau šį, nusprendžiau, kad jis tikrai vertas būti šio cukinijų sezono karaliumi.
Visų pirma todėl, kad nesaldus ir itin lengvas, drėgnas, purus ir dar be glitimo (čia išsigelbėjimas glitimo netoleruojantiems, ir bonusas dietų vergams). Kaip ir daugeliui pyragų su daržovėmis, tešlos užmaišymui tikrai nesugaišite daug laiko, tad įjunkite orkaitę ir tada pradėkite ruošti tešlą.
Cukinijų netarkuokite labai iš anksto, kad jos nespėtų pavandenyti. Pyrago sudėtyje yra varškės ir, jei norite, kad pjaustant pyragą matytųsi varškės gabalėliai, nesistenkite išsukti masės iki vientisumo, o atvirkščiai, palikite varškę nepilnai sutrintą.
Cukinijų pyragas su varške, chia sėklomis ir pistacijomis (be glitimo)
Ingredientai:
- 4 kiaušiniai;
- 1/2 stiklinės (90 g) rudojo cukraus;
- 1 vidutinio dydžio cukinija (300 g), sutarkuota stambia tarka;
- 1 stiklinė (150 g) grikių miltų;
- 1 stiklinė (120 g) migdolų miltų (maltų migdolų);
- 250 g varškės (arba rikotos);
- 1/4 stiklinės vynuogių kauliukų aliejaus (arba kitokio bekvapio, kokio turite);
- 2 šaukštai chia sėklų;
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1/2 stiklinės (45 g) pistacijų, pasmulkintų;
- 1/4 stiklinės (90 g) medaus.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
2. Kiaušinius su cukrumi plakite elektriniu plaktuvu apie 8 minutes, kol masė taps labai puri.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas (iš viso turėtų gautis apie 1 ir 2/3 stiklinės tarkuotų cukinijų), grikių ir migdolų miltus, varškę, aliejų, chia sėklas, vanilę ir kepimo miltelius. Dalimis supilkite plaktų kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite (jokiais būdais neplakite ar nemaišykite ilgai).
4. Masę supilkite į pailgą kekso formą (26x8 cm), išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepkite apie 60-65 min. arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidų, bus sausas. Palikite kepimo formoje pyragą atvėsti.
5. Prieš patiekiant palaistykite medumi ir pabarstykite skaldytomis pistacijomis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.