Pernai buvau įsisukusi į cukinijų pyragus, užpernai ieškojau progų išsikepti cukinijų ir ožkos sūrio „galette“, dar anksčiau įdarinėjau cukinijas tuo, ką rasdavau po ranka, ir kiekvieną sekmadienį pusryčiams būtinai kepdavau cukinijų blynelius...
O šiemet atėjo eilė pastai be glitimo. Jei jau išbandėte cukinijų spagečius, laikas imtis cukinijų raviolių gamybos! Cukinijos – itin universalios daržovės, bene mažiausiai „kaprizingos“ skoniui, jos dera beveik su viskuo, tinka ir šventėms, ir kasdienėms jaukioms vakarienėms. Ypač cukinijos tobulai dera su pomidorais – ne tik spalva, bet ir skoniais. Tad kol nesibaigė pomidorų sezonas, kviečiu paeksperimentuoti su naujais skoniais!
Cukinijų ravioliai
Ingredientai (4–6 asm.):
pomidorų padažui:
- 4–5 dideli pomidorai, supjaustyti;
- keletas mažesnių pomidorų (dėl grožio);
- 4 skiltelės česnako;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- šviežių baziliko lapelių;
- druskos;
- pipirų.
cukinijų ravioliams:
- 3 vidutinio dydžio cukinijos;
- druskos;
- pipirų;
- 1 stiklinė rikotos sūrio;
- 1/2 stiklinės sutrupinto fetos sūrio;
- 1/2 stiklinės sutarkuoto parmezano sūrio;
- patiekimui – šviežių baziliko lapelių ir parmezano sūrio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.
2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.
3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.
4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).
Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.
5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.