Žinoma, jaunose cukinijose ir nemažai skysčio, tad neretai reikia tą skystį nuspausti, nusausinti, kad patiekalas neištežtų. Ypač kepant blynus – tarkuotos cukinijos ima vandenyti labai greit, praktiškai kol iškepa pirma blynų porcija, antram kepimui tešla jau būna gerokai vandeningesnė.
Kitas dalykas, kad kepant blynus, nori nenori tenka vis pilt į keptuvę aliejaus (o paskui tą aliejų, aišku, maloniai suvalgyti...), o ir namai „pakvimpa“ labiau, nei norėtųsi. Tad aš jums siūlau išsivaduoti nuo stovėjimo prie keptuvės ir išsikepti didžiulį vieną cukinijų blyną per visą orkaitės skardą, kad paskui beliktų supjaustyti kvadratais ir mėgautis kartu su jogurtu, o gal kitą dieną įsidėti užkandžiui į pietų dėžutę.
Ir ne, tai ne cukinijų apkepas, ir todėl jis toks plonytis, tarsi keptuvėje kepti blynai. Galite, žinoma, supilti daug tešlos į mažesnę skardelę ir išsikepti storą cukinijų apkepą, dar ir pagardintą šiokiais tokiais papildomais ingredientais!
Išbandykite ir saldžią taip kepto cukinijų blyno versiją, patiekite su jogurtu bei rudojo cukraus grūdeliais arba mėgstama uogiene.
Didelis cukinijų blynas, keptas orkaitėje
Ingredientai:
- 1–2 cukinijos (apie 1–1,2 kg svorio);
- 1–2 vidutinio dydžio svogūnai;
- 4 kiaušiniai;
- 4 skiltelės česnako;
- 4–6 valg. šaukšt. džiūvėsių (arba viso grūdo speltų miltų);
- saujelė tarkuoto kieto fermentinio sūrio;
- saujelė susmulkintų krapų, petražolių, svogūno laiškų;
- 1–2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- grūstų juodųjų pipirų;
- tarkuoto muskato riešuto.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Cukinijas ir svogūnus sutarkuokite burokine (stambesne) tarka, ir palikite kelias minutes kiauraindyje, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio. Papildomai nuspauskite rankomis, kad cukinijos liktų kuo sausesnės.
3. Dideliame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, per presą įspauskite česnakus, suberkite nusausintas cukinijas, džiūvėsius (arba miltus – dėkite šiek tiek daugiau, jei matote, kad tešla labai skysta), tarkuotą sūrį, žalumynus, pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu muskato riešuto. Suverskite šią masę į skardą, paskleiskite plonu sluoksniu, išlyginkite paviršių ir pašlakstykite aliejumi. Kepkite apie 30 minučių.
4. Išėmę iš orkaitės šiek tiek atvėsinkite. Tada, jei norite, kad cukinijų blynas lengvai išsiimtų iš skardos, galite apversti visą blyną ant darbastalio aukštyn kojomis, ir atsargiai nuplėšti kepimo popierių nuo viso apatinio pagrindo. Tada supjaustykite kvadratais ir patiekite su grietine arba jogurtu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.