Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais

Kai tik pasirodo pirmi pavasario žalumynai – dilgėlės, garšvos ir pienės, – reikia skubėti kuo greičiau papildyti organizmą vitaminais. Mano mama dar vaikystėje mus pavasarį maitindavo dilgėlėmis, dažniausiai sriubos pavidalu, o išsiruošę į kokį turistinį žygį, būtinai ant ugnies virdavome dilgėlių sriubą. Man ta sriuba virš laužo kunkuliuojančiame puode – pats mieliausias nerūpestingų mokyklinių vasarų prisiminimas…
Nida Degutienė ir jos virta dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais
Nida Degutienė ir jos virta dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais / Nidos Degutienės nuotr.

Gamtos dovanas, naudojamas namų virtuvėje, pastaraisiais metais garsina Skandinavijos šefai. Taip vadinama „nordic cuisine“, kuri jau ne vienerius metus žinoma visame pasaulyje, mums taip pat labai artima savo ingredientais ir valgymo filosofija.

Pievų ir miškų turtai, žvėriena, laukiniai augalai ir uogos, ekologiškos gėrybės, sveiko maisto vertinimas, sezoniškumas – visa tai ir mums, lietuviams nuo seno buvo įprasta ir kasdieniška.

Šios skaisčiai žalios dilgėlių sriubos receptas – iš tikros virtuvės žvaigždės Clauso Meyerio repertuaro. Jei nesate mėginę gaminti patiekalų su dilgėlėmis, galite pradėti nuo šio nesudėtingo recepto.

Kad nedilgintų, dilgėles reikia nuplikyti verdančiu vandeniu. Galite įmerkti į verdančio vandens puodą ir palaikyti 30 s, tada iškart išgriebti ir merkti į ledinį vandenį: taip augalai išlaikys skaisčią žalią spalvą. Net jei dar jas šiek tiek pavirsite, dilgėlės išliks skaisčiai žalios! Tačiau nevirkite dilgėlių ilgiau nei 2-3 minutes, tiek visai pakaks, kad jos suminkštėtų, o ir išlaikytų naudingas medžiagas.

Nidos Degutienės nuotr. /Dilgėlės
Nidos Degutienės nuotr. /Dilgėlės

Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais

Ingredientai (4 asm.):

bulvių kukuliukams:

  • 1 kg bulvių;
  • rupios druskos;
  • 200g miltų (naudojau speltos), plius dar šiek tiek stalviršiui pabarstyti;
  • 1 kiaušinis, suplaktas;
  • druskos;
  • pipirų.

sriubai:

  • 2 didelės bulvės (apie 400 g);
  • 1 litras dažovių sultinio arba vandens;
  • 2 šaukštai sviesto (arba aliejaus);
  • 1 svogūnas, supjaustytas gabalėliais;
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 100 g (2 didelės saujos) nuplikytų dilgėlių (kaip aprašyta aukščiau);
  • druskos;
  • pipirų.

patiekimui:

  • šviežio ožkos pieno sūrio arba graikiško jogurto;
  • kieto fermentinio sūrio, tarkuoto.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo bulvių kukuliukų: įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo indo dugną padenkite druska (druska reikalinga tam, kad ištrauktų bulvių drėgmę, ir tešla būtų sausesnė), išdėliokite bulves su lupena. Kepkite apie 45-50 min., kol bulvės bus minkštos.

Nidos Degutienės nuotr. /Bulvės
Nidos Degutienės nuotr. /Bulvės

2. Perpjaukite pusiau ir išskobkite iškepusiį minkštimą. Šį minkštimą (geriausia kol jis dar šiltas) sutrinkite trintuve arba sumalkite. Sumaišykite su miltais ir plaktu kiaušiniu, pagardinkite druska ir pipirais, ir suminkykite minkštą tešlą. Tešla turi būti drėgna, bet nelipti prie rankų.

3. Ant miltais pabarstyto darbastalio suformuokite plonas (maždaug nykščio plonumo) tešlos „virveles“, jas supjaustykite gabaliukais (kaip virtinukus), tada šakute šiek tiek paspauskite, suteikdami jiems įdomesnę formą. Sudėkite ant miltais pabarstyto pagrindo ir padėkite šaltai, kol prireiks.

4. Pasigaminkite sriubą: bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais ir virkite sultinyje arba vandenyje apie 15 min., arba kol bulvės bus visiškai minkštos.

5. Kol bulvės verda, kitame dideliam puode ištirpinkite sviestą (arba įkaitinkite aliejų) ir jame apkepinkite svogūnus. Nuolat maišykite, kad svogūnai neparuduotų, tik suminkštėtų. Bebaigiant kepti svogūnams, sudėkite česnakus, ir dar minutę pakepkite. Tada sudėkite nuplikytas dilgėles ir dar pusę minutės pakepinkite. Galiausiai supilkite bulves kartu su skysčiu, kuriame jos virė, ir pavirinkite viską dar 2 minutes. Visą masę sutrinkite elektriniu trintuvu, pagardinkite druska ir pipirais.

6. Bulvių kukuliukus išvirkite pasūdytame vandenyje (dėkite po nedidelį kukuliukų kiekį, kad jie nesuliptų, o jiems iškilus į paviršių pavirkite apie 2 minutes, tada kiaurasamčiu išgriebkite, ir virkite kitus).

7. Patiekite sriubą su bulvių kukuliukais, pagardinkite šviežiu ožkos sūriu (arba jogurtu), bei tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu.

Nidos Degutienės nuotr. /Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais
Nidos Degutienės nuotr. /Dilgėlių sriuba su bulvių kukuliukais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas