Prieš įsibanguojant obuoliniams, kepiniai su slyvomis man visuomet yra savotiška saldi įžanga į jau tuoj tuoj visas iki vienos virtuves užvaldysiančius cinamono ir vanilės aromatus.
Šis kokosinis pyragas patiks tiems, kas mėgsta nesaldžius keksinius pyragus. Didelė dalis miltų čia pakeista kokosų drožlėmis. Taip pat tešlai naudosite jogurtą, o tai visuomet lemia kepinio drėgnumą ir ilgai išliekantį šviežumą. Beje, jei patiks pats pyragas, slyvas čia drąsiai galite keisti avietėmis (šviežiomis ar šaldytomis), šilauogėmis ar obuoliais. Pyragas saikingai saldus, tačiau jei jums saldumo trūks, pasigaminkite dvigubą porciją kokosinio glajaus – jis čia tikrai labai tinka.
Ingredientai:
pyragui:
- 125 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 2 kiaušiniai, dideli;
- ½ citrinos nutarkuota žievelė;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 75 g kokosų drožlių;
- 125 g graikiško jogurto;
- 450 g slyvų, be kauliukų, perpjautų pusiau.
kokosų glajui:
- ½ stiklinės cukraus pudros;
- 2 valg. šaukšt. kokosų likerio arba romo (pvz., „Malibu“), jį galite keisti citrinos sultimis.
Gaminimas:
1. Visi ingredientai pyrago tešlai turi būti kambario temperatūros. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ˚C temperatūros. Kepimo skardą (30x18 cm dydžio) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Minkštą sviestą iki baltumo išsukite su cukrumi. Po vieną muškite kiaušinius ir toliau sukite, kol ingredientai susijungs. Pabaigoje įmaišykite nutarkuotą citrinos žievelę. Birius produktus sumaišykite tarpusavy (miltus, kepimo miltelius ir kokosų drožles). Pakaitomis berkite birių produktų mišinį ir dėkite graikišką jogurtą, švelniai maišydami, tik kol susijungs ingredientai.
3. Gautą masę supilkite į kepimo skardą, išlyginkite paviršių. Sudėkite slyvas perpjauta puse į viršų arba šiek tiek įstrižai, įkišdami į tešlą. Kepkite apie 45 minutes arba ilgiau, kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą.
4. Glajui reikiamus ingredientus sumaišykite. Jei jis pernelyg skystas, dėkite daugiau cukraus pudros, jei pernelyg tirštas – įpilkite kelis lašus likerio (ar sulčių). Glajumi ištepkite visą pyrago paviršių. Prieš patiekdami galite dar pabarstyti cukraus pudra (labiau dėl grožio).
Pastaba: Jei naudojate šaldytas uogas, jų neatšildykite, sudėkite ant pyrago tiesiai iš šaldikio.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.