Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: dūmo skonio burokėlių humusas

Humusas yra vienas tų patiekalų, kuris turi savybę itin greitai pritapti bet kurios šalies virtuvėje. Kadaise gūžčioję pečiais ir klausinėję „kas tas humusas?“, šiandien jau nė neįsivaizduojame greitų vaišių stalo be šios maistingos avinžirnių užtepėlės. Dėl to, ką reiktų laikyti humuso išradėjais, nesutaria ne vien žydai su egiptiečiais – turkai taip pat mušasi į krūtinę ir tvirtina, kad humusas į pasaulį iškeliavo būtent iš turkiškos virtuvės.
Nida Degutienė ir jos ruoštas humusas
Nida Degutienė ir jos ruoštas humusas / Nidos Degutienės nuotr.

Kas jau ten beatsirinks, kam pirmam šovė į galvą sutrinti virtus avinžirnius ir juos pagardinti sezamų pasta bei alyvuogių aliejumi... Tačiau tai, kad kaskart atsiranda vis naujų humuso interpretacijų, mane ypač džiugina! Štai kad ir šis skaisčios spalvos užtepas, tinkamas kabinti šaukšteliu ar gabalėliu daržovės, tepamas ant duonos ar tiesiog valgomas tarsi salotos.

Pasigaminkite šį vieną populiariausių pasaulyje užkandžių ir jūs, šįkart – su rudens karaliumi burokėliu!

Dūmo skonio burokėlių humusas

Ingredientai (apie 2,5 stiklinės):

  • 600 g burokėlių, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais;
  • 1 valg. šaukšt. rūkytos paprikos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek patiekti);
  • 2 skiltelės česnako, nuluptos;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
  • 400 g indelis konservuotų avinžirnių (nupilkite skystį ir nuskalaukite);
  • 30 g minkšto ožkos sūrio arba fetos, patiekti;
  • mėgstamos duonos, patiekti.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Burokėlius sudėkite ant didelio lakšto aliuminio folijos, pabarstykite paprika, pašlakstykite aliejumi, suberkite susmulkintą česnaką, pabarstykite druska ir pipirais. Viską susukite į foliją ir pašaukite į orkaitę kepti 50 min.

2. Šiek tiek atvėsinkite keptus burokėlius, tada sudėkite juos kartu su skysčiu, kuris atsirado kepant, į elektrinį trintuvą (blenderį), kartu suberkite avinžirnius (pasilikite saujelę papuošti serviruojant), supilkite citrinų sultis ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

3. Patiekdami pašlakstykite aliejumi, pabarstykite sutrupintu sūriu, grūstais pipirais.

Nidos Degutienės nuotr. /Dūmo skonio burokėlių humusas
Nidos Degutienės nuotr. /Dūmo skonio burokėlių humusas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai