Kas jau ten beatsirinks, kam pirmam šovė į galvą sutrinti virtus avinžirnius ir juos pagardinti sezamų pasta bei alyvuogių aliejumi... Tačiau tai, kad kaskart atsiranda vis naujų humuso interpretacijų, mane ypač džiugina! Štai kad ir šis skaisčios spalvos užtepas, tinkamas kabinti šaukšteliu ar gabalėliu daržovės, tepamas ant duonos ar tiesiog valgomas tarsi salotos.
Pasigaminkite šį vieną populiariausių pasaulyje užkandžių ir jūs, šįkart – su rudens karaliumi burokėliu!
Dūmo skonio burokėlių humusas
Ingredientai (apie 2,5 stiklinės):
- 600 g burokėlių, nuluptų ir supjaustytų gabalėliais;
- 1 valg. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek patiekti);
- 2 skiltelės česnako, nuluptos;
- druskos;
- pipirų;
- 2 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinų sulčių;
- 400 g indelis konservuotų avinžirnių (nupilkite skystį ir nuskalaukite);
- 30 g minkšto ožkos sūrio arba fetos, patiekti;
- mėgstamos duonos, patiekti.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Burokėlius sudėkite ant didelio lakšto aliuminio folijos, pabarstykite paprika, pašlakstykite aliejumi, suberkite susmulkintą česnaką, pabarstykite druska ir pipirais. Viską susukite į foliją ir pašaukite į orkaitę kepti 50 min.
2. Šiek tiek atvėsinkite keptus burokėlius, tada sudėkite juos kartu su skysčiu, kuris atsirado kepant, į elektrinį trintuvą (blenderį), kartu suberkite avinžirnius (pasilikite saujelę papuošti serviruojant), supilkite citrinų sultis ir viską gerai susmulkinkite iki vientisos masės. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
3. Patiekdami pašlakstykite aliejumi, pabarstykite sutrupintu sūriu, grūstais pipirais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.