„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų

Paskutinis dalykas, kurio sutikčiau atsisakyti savo racione, būtų duona. Sunku man net papasakot, kaip aš mėgaujuosi visais duonos gaminiais – nuo juodos lietuviškos, nuo savo pačios keptos raugintos tešlos duonos iki minkštos itališkos fokačios, nuo meksikietiškų tortilijų iki indiškos röti, nuo žydiškos chalos, prancūziškos brioche iki visų iki vienos paprastučių pusrytinių bandelių...
Nida Degutienė ir jos kepti duonos paplotėliai
Nida Degutienė ir jos kepti duonos paplotėliai / Nidos Degutienės nuotr.

Tačiau tokių skanių ir kartu neįtikėtinai paprastų, kaip šie plokšti paplotėliai, aš dar iki šiol nebuvau kepusi Jūs teisingai perskaitėte pavadinimą – prireiks tik dviejų ingredientų: self raising – savikėlių –miltų ir jogurto (arba riebesnės grietinės).

Self raising miltuose jau yra įmaišyta druskos, kildinimo miltelių, todėl nieko papildomai į tešlą įmaišyti nereikia. Tačiau jei tokių miltų spintelėje neturite (jų tikrai surasite ir Lietuvos parduotuvių lentynose), jų galite labai paprastai susimaišyti ir patys: 1 puodelis paprastų kvietinių miltų + 1 šaukštelis kepimo miltelių + ¼ šaukštelio druskos. Viskas!

Taigi, pakaks iš šių ingredientų dubenyje suminkyti tešlą, palaukti apie pusvalandį, kol tešla pailsės ir glitimas „atsipalaiduos“ (tai reiškia, duona bus minkštesnė), ir vos kelias minutes kepti gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų
Nidos Degutienės nuotr. /Duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų

Tešlos proporcijos irgi pačios paprasčiausios ir lengvai įsimenamos: 1 puodelis self raising miltų + 1 puodelis jogurto (arba grietinės).

Iš šio kiekio užminkykite tešlą. Ji turi likti šiek tiek lipni, tačiau jei manot, kad jūsiškė masė pernelyg lipni, įberkite dar kelis šaukštus miltų (nepersistenkite su miltais – kuo jų daugiau įbersite, tuo paplotėliai bus kietesni). Paminkykite tešlą 2–3 minutes, tada suformuokite kamuoliuką, uždenkite maistine plėvele ir palikite pailsėti pusvalandį.

Iš tokio kiekio tešlos jums išeis 4 maži paplotėliai. Paplotėlius galima kočioti kočėlu, bet aš nesivarginu jo traukti iš stalčiaus ir paplotėlius suformuoju rankomis – išplokštinu ant miltais pabarstyto darbastalio.

Kepkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje, tik kol gražiai apskrus. Patiekite karštus iškart arba trumpai pašildykite orkaitėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų
Nidos Degutienės nuotr. /Duonos paplotėliai iš dviejų ingredientų

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“