Tačiau tokių skanių ir kartu neįtikėtinai paprastų, kaip šie plokšti paplotėliai, aš dar iki šiol nebuvau kepusi Jūs teisingai perskaitėte pavadinimą – prireiks tik dviejų ingredientų: self raising – savikėlių –miltų ir jogurto (arba riebesnės grietinės).
Self raising miltuose jau yra įmaišyta druskos, kildinimo miltelių, todėl nieko papildomai į tešlą įmaišyti nereikia. Tačiau jei tokių miltų spintelėje neturite (jų tikrai surasite ir Lietuvos parduotuvių lentynose), jų galite labai paprastai susimaišyti ir patys: 1 puodelis paprastų kvietinių miltų + 1 šaukštelis kepimo miltelių + ¼ šaukštelio druskos. Viskas!
Taigi, pakaks iš šių ingredientų dubenyje suminkyti tešlą, palaukti apie pusvalandį, kol tešla pailsės ir glitimas „atsipalaiduos“ (tai reiškia, duona bus minkštesnė), ir vos kelias minutes kepti gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje.
Tešlos proporcijos irgi pačios paprasčiausios ir lengvai įsimenamos: 1 puodelis self raising miltų + 1 puodelis jogurto (arba grietinės).
Iš šio kiekio užminkykite tešlą. Ji turi likti šiek tiek lipni, tačiau jei manot, kad jūsiškė masė pernelyg lipni, įberkite dar kelis šaukštus miltų (nepersistenkite su miltais – kuo jų daugiau įbersite, tuo paplotėliai bus kietesni). Paminkykite tešlą 2–3 minutes, tada suformuokite kamuoliuką, uždenkite maistine plėvele ir palikite pailsėti pusvalandį.
Iš tokio kiekio tešlos jums išeis 4 maži paplotėliai. Paplotėlius galima kočioti kočėlu, bet aš nesivarginu jo traukti iš stalčiaus ir paplotėlius suformuoju rankomis – išplokštinu ant miltais pabarstyto darbastalio.
Kepkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje, tik kol gražiai apskrus. Patiekite karštus iškart arba trumpai pašildykite orkaitėje.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.