Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: garuose troškinta lašiša ir kaip pasigaminti garpuodį

Kai imu kalbėti apie kinų maistą, stengiuosi nepamiršti, kokio dydžio yra ta šalis, ir kiek joje egzistuoja kulinarinių pakraipų bei vėjų... Skiriasi Kinijos šiaurė ir pietūs, skiriasi prieskoniai, aštrumas, viename gale dominuoja ryžiai, kitame – kviečiai. O kur dar salos su savo tradicinėmis virtuvėmis – Honkongas, Taivanas, Makao… Vienas dalykas, kuris vienija kinus jų virtuvėje, – maisto gaminimo archajiškumas ir autentiškumas.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Tai vienas mažiausiai civilizacijos paveiktų kraštų, kai kalba sukasi apie patiekalų gaminimą, o paprastučiai receptai tūkstantmečius keliauja iš kartos į kartą ir nėra niekaip keičiami.

Man labiausia patinka kantoniečių (Cantonese) virtuvė, o jei dar tiksliau, Honkongo regiono maistas. Jis gana švelnus, neperkrautas nei prieskoniais, nei aštrumu. Kaip ir daugelis dalykų Azijos virtuvėje, gaminant nereikia nei kokių ypatingų įgūdžių, nei kokios nors technikos. Jei namuose yra wok’as ir ugnis, pasigaminti galima beveik bet ką. Paprastai patiekalai paruošiami per kelias minutes, ilgiau nei pats gaminimas karštyje užtrunka ingredientų pjaustymas.

Nemažai kinų patiekalų gaminama bambukiniame garų puode (steamer), ir kol aš to bambukinio indo neturėjau, maniau, kad jis tikrai tik dar vienas vietą užimantis rakandas, kuris bus labai retai naudojamas. Bet dabar juo neatsidžiaugiu ir maistą garuose ėmiau gaminti daug dažniau nei bet kada anksčiau.

Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą
Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą

Turiu ir metalinį garų puodą (pamenate, dar tais laikais, kai visi urmu pirkom brangiuosius „Zepter“ puodus). Aš juos net išsimokėtinai pirkau, kas mėnesį iš vargano atlyginimo atskaičiuodavau po įmoką, kad metų pabaigoje pagaliau turėčiau komplektą puodų. Tai tame komplekte buvo ir garų puodas, kurį aš gal per visą gyvenimą kokius tris kartus esu panaudojusi.

Bet grįžkime prie bambukinio indo. Suprantu, kad ne visi jį turi ar ketina turėti, todėl turiu jums patarimą kaip tokį „garų puodą“ pasidaryti patiems namuose. Geriausia, jei tam panaudosite patį plačiausią, kokį tik turite, virtuvinį puodą. Tiks, aišku, ir wok’as, bet apie jį vėliau. Jums prireiks ir lėkštės, kuri tilptų į tą platų puodą taip, kad ją galėtumėt pilnai įleisti į puodo ertmę, ir tarp puodo kraštų ir lėkštės dar liktų bent po 0,5 cm (ar daugiau) laisvos vietos. Garų puodo esmė – kad maistas, kurį virsite garuose, nesiliestų su puode esančiu vandeniu, jis būtų veikiamas tik karštų verdančio vandens garų, o garai jūsų atveju judės per kraštelius, kurie liks tarp lėkštės kraštų ir puodo sienelių.

Taigi, jums reikės iš aliuminio folijos suglamžyti ir suspausti gana nemažus tris bumbulus ir juos įstatyti į to plataus puodo dugną. Į puodą reikės pripilti verdančio vandens, ant folijos bumbulų padėti lėkštę su troškinamu maistu (lėkštė negali liestis su vandeniu, tik patogiai „gulėti“ ant aliuminio bumbulų), uždengti puodą dangčiu, ir voila – jūs turite pačių pasigamintą garų puodą!

Turint wok’ą reikalas dar paprastesnis: pripilkite į jį verdančio vandens ir įstatykite į vandenį aukštesnį dubenėlį. Ant to dubenėlio galėsite patogiai uždėti lėkštę su gaminamu maistu, o wok’ui tik reikės surasti pakankamo dydžio dangtį (čia gali būti problema, nes wokai būna gana dideli ir platūs).

Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą
Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą

Taigi, jei garpuodžio klausimą išsprendėm, galima pasigaminti ir ypač nesudėtingą kantoniečių stiliaus troškintą lašišą su imbierais ir svogūnų laiškais. Užtruksite tik 20 minučių, o patiekti žuvį siūlau su virtais ryžiais.

Ingredientai:

  • 1 svogūnas, mažas, supjaustytas plonais griežinėliais;
  • 600 g lašišos filė su oda;
  • 2 šaukštai plonais šiaudeliais supjaustytos imbiero šaknies;
  • 2 česnako skiltelės, supjaustytos plonais griežinėliais;
  • 1 šaukštas šviesaus sojų padažo (light soy sauce);
  • 1 šaukštelis sezamų aliejaus;
  • žiupsnis maltų baltųjų pipirų.

papuošimui:

  • 3 žali svogūno laiškai, smulkiai supjaustyti;
  • 1 šaukštas augalinio aliejaus.

Gaminimas:

1. Paruoškite garpuodį, kaip aprašyta aukščiau, arba pripilkite wok’ą vandens maždaug iki pusės, ir vandenį užvirkite. Ant lėkštės (ji turi būti atspari karščiui ir tilpti į jūsų garų puodą! Na ir kad jame tilptų lašišos filė bei šiek tiek skysčio) dugno išdėliokite svogūno griežinėlius, ant jų klokite lašišą odele į apačią. Svarbiausia, kad lašišos odelė nesiliestų su lėkšte, o gulėtų ant svogūnų.

2. Mažame dubenėlyje sumaišykite imbierus, česnakus, sojų padažą, sezamų aliejų ir pipirus ir šiuo mišiniu aptepkite visą lašišos filė. Ant viršaus užtieskite gabalėlį kepimo popieriaus, kad uždengus lašišą jai besitroškinant kuo daugiau skonių susigertų į žuvį.

3. Kai vanduo jūsų puode stipriai virs, įdėkite lėkštę su paruošta lašiša ir uždenkite garpuodį dangčiu. Palikite lašišą troškintis 10 minučių.

4. Kol lašiša verda, mažame puode įkaitinkite šaukštą augalinio aliejaus iki labai karštos temperatūros (aliejus turi imti rūkti).

5. Praėjus 10 minučių atidenkite garpuodžio dangtį (atsargiai, kad nenusidegintumėte karštais garais), pabarstykite ant lašišos svogūno laiškus ir iškart ant laiškų užpilkite verdantį aliejų, kad svogūnai paskleistų savo aromatą. Vėl uždenkite ir palikite žuvį troškintis dar 5 minutes (visas žuvies virimo laikas priklausys nuo jūsų filė storio. Paprastai standartinio dydžio lašišos filė išsitroškins per 15 minučių, tačiau sumažinkite arba padidinkite laiką, jei jūsiškė lašiša plonesnė ar storesnė). Patiekite lašišą karštą su virtais ryžiais.

Pastaba:

Šiam receptui aš naudojau dar ir fermentuotas juodąsias pupeles. Jos parduodamos specializuotose Azijos produktų parduotuvėse, dažniausiai konservuotos. Tokias pupeles pirmiausiai reikia apie 15 minučių palaikyti dubenyje šalto vandens, kad pasišalintų dalis druskos. Tada nupilti vandenį, kuriame mirko, perskalauti, nusausinti ir uždėti ant žuvies kartu su svogūnų laiškais, prieš užpilant karštą aliejų.

Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą
Nidos Degutienės nuotr. /Garuose troškinta lašiša pagal kinišką receptą

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas