„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: granola su sezamų pasta tahini ir riešutais

Granola yra tas maistas, su kuriuo aš gyvenu tada, kai šilta ir kai aplink daug vaisių. Su granola aš paprastai draugauju ir kai keliauju po šiltesnes šalis. Net kai keliauju darbo reikalais, visada pusryčiams valgau pilnutėlį dubenį jogurto su vaisiais (papajom, ananasais, mangais Jomso vikingai priklausomai nuo sezono ir šalies, kurioje esu) ir, aišku, traškutėle granola! Man visada granola asocijuojasi su poilsiu, saule, atostogomis, vasara...
Nida Degutienė ir jos gaminta granola
Nida Degutienė ir jos gaminta granola / Nidos Degutienės nuotr.

Pasigaminti granolos yra užduotis pirmokui! Kažin ar verta granolą pirkti parduotuvėje – ji ne tik brangi, bet paprastai būna dar ir pernelyg saldi, jos sudėtyje dažnai pasitaiko to, ko jūs nelabai norit ar mėgstat...

Verčiau pasiruoškite granolos patys, be to, kiekvienąkart galite gaminti ją vis kitokią. Mano granola stovi suberta gražiuose stikliniuose induose matomiausioje virtuvės vietoje, ji valgoma su jogurtu, avižinių dribsnių koše rytais ir net viena pati, kai užsinori kažko skanaus ir traškaus. Būtent ši dar ir draugiška jūsų dietoms, mat gaminama nesaldinant jokiu pridėtiniu cukrumi!

Nidos Degutienės nuotr. /Granola su sezamų pasta tahini ir riešutais
Nidos Degutienės nuotr. /Granola su sezamų pasta tahini ir riešutais

Granola su sezamų pasta tahini ir riešutais

Ingredientai (apie 7 stiklinės):

  • 300 g avižinių dribsnių;
  • 1 stiklinė kokosų drožlių;
  • ½ stiklinės saulėgrąžų sėklų;
  • 100 g graikiškų riešutų, pasmulkintų;
  • 100 g lazdyno riešutų;
  • 2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • ½ arbat. šaukšt. prieskonių mišinio, skirto meduoliams (imbieras, kardamonas, muskatas);
  • 125 ml sezamų pastos tahini (galite pirkti, galite pasigaminti patys);
  • 180 ml medaus;
  • 60 ml kokosų aliejaus;
  • 30 ml vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 200 g džiovintų vaisių (spanguolių, goji uogų, razinų).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Suberkite visus birius ingredientus, įskaitant riešutus (tik nedėkite džiovintų vaisių) į didesnį dubenį ir sumaišykite.

3. Supilkite į nedidelį puodą tahini, medų, kokosų aliejų ir vandenį, užkaiskite. Maišykite kaitindami, kol masė suskystės, visi ingredientai susijungs (nereikia, kad užvirtų), tada įpilkite vanilę ir nukelkite nuo ugnies.

4. Supilkite šį tahini ir medaus mišinį ant birių ingredientų mišinio, šaukštu sumaišykite, o tada rankomis (patikėkit, tikrai rankomis geriausia sumaišysit!) permaišykite viską labai gerai, kad tikrai kiekvienas ingredientas būtų padengtas skystu mišiniu.

5. Išberkite paruoštą masę ant paruoštos skardos, pakedenkite, paskirstykite vienodai po visą skardos plotą ir kepkite apie 25–30 min. Kepimo metu kokius 2 kartus permaišykite visą masę, kad keptų vienodai, tolygiai.

6. Iškepusią granolą visiškai atvėsinkite, tada sumaišykite su džiovintais vaisiais. Laikykite sandariai uždarytame inde.

Nidos Degutienės nuotr. /Granola su sezamų pasta tahini ir riešutais
Nidos Degutienės nuotr. /Granola su sezamų pasta tahini ir riešutais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs