Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: idealus kepinys Velykoms – Krokuvos varškės pyragas

Kalbant apie Velykų desertus, mano pirmas pasirinkimas visuomet būna saldus varškės pyragas. Tačiau, kad ir kiek ieškočiau, dar neradau tobulesnio recepto už šį tradicinį Lenkijos virtuvės kepinį – Krokuvos varškės pyragą. Storas riebios, kokybiškos varškės, pagardintos džiovintais vaisiais, sluoksnis kepamas ant trapaus tešlos pagrindo, o skiriamasis šio pyrago bruožas – kvadratiniais langeliais supintos tešlos juostelės kepinio viršuje, kurios pabaigoje patepamos saldžiarūgščiu citrininiu glajumi.
Nida Degutienė ir jos keptas Krokuvos varškės pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas Krokuvos varškės pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Keliaudami per Lenkiją vargu, ar surasite tradicinę kepyklą, kurioje negalėtumėte paragauti šio aromatingo varškės pyrago. Jo receptas visuomet įtraukiamas į tradicinių lenkiškų patiekalų kulinarines knygas, ir tai kepinys, kuriuo mūsų kaimynai bene labiausiai didžiuojasi.

Ir nors varškės pyragais lenkai vaišinasi kiaurus metus, populiariausi jie būna Velykiniu laikotarpiu. Nieko nuostabaus, mat pyragui iškepti prireiks nemažai kiaušinių!

Ingredientai:

trapiai tešlai:

  • 350 g miltų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 170 g sviesto (šalto);
  • 1 kiaušinis;
  • 2 kiaušinių tryniai.

varškės masei:

  • 1 kg riebios varškės;
  • 125 g sviesto;
  • 1,5 stiklinės cukraus pudros;
  • 8 kiaušinių tryniai;
  • 5 kiaušinių baltymai;
  • 1 apelsino nutarkuota žievelė;
  • 50 g (3 šaukštai) krakmolo;
  • 1/3 stiklinės razinų;
  • 4 šaukštai cukatų*.

citrinianiam glajui:

  • 1/2 citrinos sultys;
  • apie 2/3-1 stiklinė cukraus pudros.
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas

Trapios tešlos gaminimas:

1. Dideliame virtuvinio kombaino dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Suberkite gabaliukai supjaustytą sviestą ir kapokite, kol gausite riebius trupinius. Įmuškite kiaušinį, įdėkite trynius ir toliau kapodami maišykite, kol tešla sulips į rutulį (jei nesulimpa, įpilkite 1-2 šaukštus ledinio vandens).

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, apgaubkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą valandai arba ilgiau.

Varškės masės gaminimas:

1. Varškę kartu su sviestu permalkite mėsmale tris kartus, arba sudėkite varškę ir minkštą sviestą į virtuvinio kombaino indą ir gerai viską sukapokite, kad gautųsi vientisa masė.

2. Pusę kiaušinio trynių suplakite su puse kiekio cukraus pudros, kol gausis balsva puri masė. Tada plakdami dėkite pakaitomis po vieną trynį ir vieną šaukštą cukraus pudros, kol sudėsite visus ingredientus ir kiaušinių plakinys bus labai purus.

3. Dalimis į trynių masę dėkite varškės masę, kiekvienąkart labai gerai išsukant. Pabaigoje suberkite apelsino žieveles, krakmolą, ir dar kartą viską labai gerai sumaišykite.

4. Įmaišykite karštu vandeniu nuplikytas razinas ir cukatus.

5. Kiaušinio baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite dalimis į varškės masę.

Pyrago kepimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Stačiakampę kepimo formą patepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi.

2. 2/3 tešlos iškočiokite ir ja išklokite visą kepimo skardos apačią. Subadykite šakute.

3. Ant tešlos supilkite varškės masę ir gerai išlyginkite paviršių.

4. Iš likusios tešlos suformuokite ilgas virveles ir jas sudėliokite įstrižai per visą varškės plotą, papuošdami pyrago viršų.

5. Kepkite 55 minutes, kol pyragas gražiai paruduos. Atvėsinkite.

Pyragą galite iškepti likus kelioms dienoms iki jo patiekimo, laikykite vėsioje vietoje (nebūtinai šaldytuve).

Citrininis glajus

1. Užvirinkite citrinos sultis ir dalimis įmaišykite cukraus pudrą, kol gausis tiršta masė. Atvėsinkite ir padenkite visą atšalusio pyrago paviršių.

2. Vietoj cukraus glajaus galite pyragą tiesiog pabarstyti cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Krokuvos varškės pyragas

*Cukatus galite pasigaminti patys

1. Labai plonai nulupkite 6 apelsinų žieveles (prieš tai kruopščiai nušveitę apelsinus šepetėliu). Stenkitės, kad kuo mažiau liktų baltos masės, kuri suteiks cukatams kartumo.

2. Supjaustykite žieveles labai mažais kvadratėliais ir suberkite į puodą storu dugnu arba keptuvę.

3. Užpilkite 1,5 stiklinės cukraus ir kaitinkite maišydami, kol cukrus ištirps ir jame ims virti žievelės. Virkite pamaišydami laiks nuo laiko apie 20-30 min., kol žievelės susicukruos ir bus sausos.

4. Atšaldykite ir suberkite cukatus į sandariai užsidarantį indą ir laikykite šaldytuve. Prieš vartojimą, kad suminkštėtų, perliekite verdančiu vandeniu.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?