Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: idealus vasaros desertas – braškių „semifredo“

Klausiate, koks yra idealus vasaros desertas? Tai – „semifredo“! Itališkas desertas, kurio pavadinimas reiškia „pusiau šaldytas“ arba „pusiau šaltas“ vasarai tinkamas jau vien todėl, kad pasigaminti jį galima gerokai iš anksto ir jokios baimės, kad kažkas nepavyks!
Nida Degutienė ir jos gamintas braškių „semifredo“
Nida Degutienė ir jos gamintas braškių „semifredo“ / Nidos Degutienės nuotr.

Pirma gera naujiena: jums neprireiks ledų gaminimo aparato, nors „semifredo“ tikrai primena ledus. Bet tiek pat kiek ledus, „semifredo“ primena ir putėsius! Tad tai skanėstas per viduriuką – ir minkšti ledai, ir gerai atšaldyti putėsiai viename!

Antra gera naujiena: „semifredo“ galima gaminti praktiškai iš bet kokių sezoninių uogų, vaisių, šokolado, espresso kavos.... Galima net sluoksniuoti ir mėgautis semifredo „torčiuku“!

Na ir pagaliau ingredientai, o jų čia reikės vos trijų: kiaušinių, cukraus ir grietinėlės. Neskaičiuojant to pagrindinio, ketvirto, kurio vardu jūsų desertas vadinsis! Pavyzdžiui, braškių!

Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“

Keli praktiški patarimai:

  • Kiaušinius patarčiau naudoti kokius tik galite gauti šviežiausius ir įsigytus iš patikimo ūkininko, mat juos valgysite termiškai neapdorotus.
  • Gaminant „semifredo“ jums tikrai labai pravers virtuvės technika – kuo geriau suplaksite kiaušinius, kuo daugiau oro juose susidarys, tuo puresnis ir minkštesnis gausis jūsų desertas.
  • „Semifredo“ prieš supjaustant ir patiekiant reiktų palaikyti kambario temperatūroje apie 5 minutes, kad šiek tiek suminkštėtų, tada jo konsistencija bus pati tinkamiausia, be to, pjaustant neskils.
  • Cukrų recepte laisvai galite keisti medumi arba klevų sirupu.
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“

Ingredientai:

  • 250 g braškių;
  • 110 g cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 kiaušinių tryniai;
  • 300 ml grietinėlės (plakamosios, 36 proc. riebumo).
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“

Gaminimas:

1. Nuplautas ir nuskabytas braškes supjaustykite gabalėliais, sudėkite į nedidelį puodą, suberkite pusę kiekio cukraus ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies apie 5-7 minutes vis maišydami, kol cukrus pilnai ištirps ir braškės suglebs. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.

2. Kol braškės vėsta, paruoškite keksui kepti skirtą formelę (11x25cm): išklokite ją maistine plėvele, palikdami šonuose kabančius plėvelės gabalus, kuriais galėsite uždengti pripildytą formelę prieš įdedant į šaldiklį.

3. Kiaušinį kartu su tryniais ir likusiu cukrumi suplakite iki purių baltų putų (lengviausia tą padaryti virtuviniu kombainu, baltymams plakti skirta šluotele). Tada supilkite virtas braškes su visu skysčiu, ir dar paplakite apie minutę kitą.

4. Užkaiskite puodą su vandeniu (apie 2-3 cm), kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą. Pasiruoškite didelį dubenį su šaltu vandeniu ir ledukais, kuriame vėsinsite dubenį su kiaušinių mase.

5. Suplaktą kiaušinių masę supilkite į dubenėlį (arba, jei tinka jūsų kombaino indas (jis metalinis), galite palikti masę jame), tą dubenėlį statykite ant puodo su verdančiu vandeniu taip, kad vanduo nesiektų dubens dugno. Taip įstatytame dubenyje masę nuolat plakite kaitindami apie 3-4 minutes, arba kol masė gerai sutirštės (pakėlę šluotelę matysite, kad kurį laiką lieka pėdsakas). Iškelkite dubenį iš puodo ir iškart įstatykite į dubenį su lediniu vandeniu. Maišykite masę kartkartėmis, kol atvės.

6. Išplakite grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai sumaišykite su kiaušinių mase. Supilkite viską į paruoštą kekso formą, užlankstykite išsikišusius maistinės plėvelės kraštus ir dėkite į šaldiklį.

7. „Semifredo“ tinkamas valgyti po maždaug 6 valandų šaldymo. Galite laikyti šaldiklyje ir ilgiau, tik prieš patiekiant ištraukite ir palikite kambario temperatūroje apie 5-10 minučių, tik tada pjaustykite. Patiekite su šviežiomis braškėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“
Nidos Degutienės nuotr. /Braškių „semifredo“

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?