Kad ir kaip norėčiau, aš vargu ar sugebėčiau atsispirti tokiai šiltai šviežiai pagundai… Ranka pati siekia peilio, pjauna dar šiltą bandelę perpus, tepa tą minkštą sviestą.
Visada paragavus šviežutėlės duonos mane užplūsta palaima, nes galvoje netelpa suvokimas, jog vos keli paprasčiausi produktai – miltai, vanduo (kai kuriais atvejais – pienas), druska (ir kartais truputis cukraus) orkaitėje pavirsta į kepinį, kuris nepabosta net ragaujant jį kasdien, visą gyvenimą!
Šios moliūgų duonelės yra ne tik stalo puošmena. Jos nuostabiai dera su tiršta aromatinga sriuba, su sūriu ar tiesiog kaip lengvas pusrytis su puodeliu arbatos.
Aš dažnai tokių duonelių mėgstu išsikepti daugiau, nei man jų reikia vienam vakarui (šventei, progai ar šiaip pasilepinimui kokią dieną), likusias dar šviežias užšaldau. Užtai turiu jų paruoštų praktiškai bet kada. Pakanka ištraukti iš šaldiklio ir kelias minutes atšildyti orkaitėje. Jos būna kaip šviežios!
Moliūgų duonelės
Ingredientai (10 vnt.):
- 30 g ruginio raugo (jei neturit, nedėkit);
- 5 g sausų mielių (arba 15 g šviežių);
- 150 g pieno (šilto, kambario temperatūros);
- 300 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. cukraus;
- 70 g keptų moliūgų, sutrintų;
- 30 g moliūgo sėklų.
Gaminimas:
1. Jei bandeles kepsite su raugu ir šviežiomis mielėmis, sumaišykite mieles, raugą ir pieną bei palikite masę, kad suputotų apie 10-15 min. laikydami šiltoje vietoje. Jei kepsite iš sausų mielių, jas sumaišykite su miltais, druska ir cukrumi.
2. Sausus ingredientus (miltus, sausas mieles, druską ir cukrų) suberkite į elektrinio kombaino indą. Dubenėlyje sumaišykite raugą (jei naudojate) su šiltu pienu ir moliūgų koše (tiesiog sutrinkite mikseriu keptą moliūgą). Šią masę supilkite į miltų masę ir rankomis arba kombainu suminkykite iki vientisos masės. Pabaigoje įminkykite moliūgų sėklas.
3. Palikite šitaip paruoštą masę šiltoje vietoje, uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad tūris padvigubėtų (apie 60-90 min). Po šio laiko sumaigykite tešlą, padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvienos suformuokite po duonelę (apvalią ar pailgą).
4. Išdėliokite duoneles išlaikant atstumą tarp jų ant skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti dar kartą. Užtruks apie 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 210C. Orkaitės apačioje padėkite karščiui atsparų indą. Turėkite pasiruošę 150 ml verdančio vandens. Pašaukite bandeles kepti, geriausiai – arčiau viršutinio kaitinimo elemento, ir tuo pat metu įpilkite į indą orkaitėje karšto vandens, kad kepant susidarytų garai. Jei turite garinę orkaitę, galite įjungti duonos kepimo funkciją ir sekti instrukcijas. Bandelės iškeps per maždaug 10-15 min, tačiau laikas visada priklauso nuo orkaitės savybių ir bandelių dydžio.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.