Kadaise japoniški patiekalai man atrodė tokie egzotiški, tokie neįkandami, nepagaminami ir ragautini tik ypatingų švenčių proga. Bet pamažu įsitikinau, kad lietuviška virtuvė yra daug sudėtingesnė, kompleksiškesnė, daugiau laiko, įgūdžių, technikos ir pastangų reikalaujanti nei japoniška!
Ir, priešingai daugelio įsitikinimui, nereikia čia nei kokių nors ypatingų pagardų, kurių nerastumėte Lietuvos parduotuvėse, arba kurių nebūtų kuo pakeisti, nei prigimtinių gebėjimų, nei kokio itin reto virtuvės rakando, kokio pristigus savoje virtuvėje, taip ir nesusitvarkytumėte su užduotimi.
Dabar japoniškus patiekalus aš gaminu dažniausiai tada, kai tingiu ilgai terliotis ir skanaus, sveiko bei subalansuoto maisto noriu greitai.
Štai kad ir ši paprastutė japoniška lašiša su ryžiais, garintomis daržovėmis, trumpai marinuotais ridikėliais ir ponzu padažu. Kaip ir visi japonų patiekalai, ji subalansuota taip, kad patenkintų visus iki vieno skonio receptorius (sūru / saldu / rūgštu / kartu / umami), o po pietų žmogus jaustųsi sotus, bet neapsunkęs.
Be to, viskas pagal japoniško maisto pateikimo taisyklę: labai svarbu vienoje lėkštėje eksponuoti 4–5 skirtingas spalvas bei 4–5 skirtingas sudedamųjų dalių konsistencijas (kepta, virta, žalia, marinuota, minkšta, sultinga, trašku). Receptas jums čia tik kaip idėja. Kviečiu būti kūrybingais – rinkitės daržoves tokias, kokias turite (ar kurios šiuo metu sezone), o lašišą laisvai galite pakeisti kitokiais baltymų šaltiniais – vištiena, tofu ar kitokia žuvimi. Tik jokiu būdu neatsisakykite ponzu padažo, nes sūriai rūgštus pagardas čia „suriša“ visus elementus į vieną tobulą skonių kombinaciją.
Ingredientai:
lašišai:
- 500 g lašišos filė su oda, supjaustytos į 4 kepsnelius;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- sauja cukrinių žirnelių ankščių (ar kitokių daržovių);
- sauja brokolių (ar kitokių daržovių);
- 2 šaukštai skrudintų sezamų aliejaus.
marinuotiems ridikėliams:
- 8 ridikėliai, supjaustyti ketvirčiais;
- 1 šaukštelis kalendrų sėklų;
- 100 g cukraus;
- 100 ml ryžių acto.
ponzu padažui:
- 3 šaukštai sojų padažo (rinkitės light, su sumažintu druskos kiekiu);
- 2 šaukštai citrinų sulčių (arba, jei turite, yuzu sulčių);
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta.
patiekti:
- virtų ryžių;
- sezamo sėklų.
Gaminimas:
1. Pradėkite nuo marinuotų ridikėlių (galite juos pasiruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve). Supjaustytus ridikėlius sudėkite į nedidelį stiklinį (ar kitokį ne metalinį) indą, suberkite kalendrų sėklas. Cukrų ir actą užkaiskite, maišykite, kol cukrus ištirps. Kai skystis užvirs, verdančiu užpilkite ridikėlius ir palikite, kol visiškai atauš.
2. Lašišą patepkite aliejumi ir pabarstykite druska. Įkaitinkite keptuvę, klokite lašišos kepsnelius odele į apačią ir kepkite apie 2–3 minutes. Tada apverskite kita puse ir apkepkite apie 2 minutes. Galiausiai maždaug po 1 minutę apkepinkite kiekvieną šoną.
3. Kol lašiša kepa, užkaiskite puodą vandens, įberkite druskos. Trumpai apvirkite daržoves (brokolius, snieginių žirnių ankštis) – tik apie 2 min., kol truputį suminkštės, bet išliks skaisčios spalvos. Ištraukite kiaurasamčiu iš puodo, sudėkite į dubenėlį ir pašlakstykite sezamų aliejumi.
4. Pagaminkite ponzu padažą: visus ingredientus sumaišykite mažame dubenėlyje.
5. Patiekite lašišą su virtais ryžiais ir apvirtomis daržovėmis, marinuotais ridikėliais, pabarstykite viską sezamais ir pašlakstykite ponzu padažu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.