Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata

Kaskart, kai praeinu pro japonišką kepyklėlę (o jų čia, Australijoje, visai nemažai!), stebiu lengvus it debesėliai kepinius, prie kurių rikiuojasi ilgos eilės. Paprastai tokios gatvės kepyklėlės turi stiklą, pro kurį kuo puikiausiai matosi visas gamybos cechas ir, svarbiausia, kiekvienas baltutėlėmis prijuostėmis ryšinčių konditerių judesys.
Nida Degutienė ir jos kepstas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Jų visiškai netrikdo spoksantys pro langą (tokie kaip aš), nes taip, kaip susikaupę dirba japonai, nemoka niekas kitas visame pasaulyje.

Japoniškoje virtuvėje jūs nerasite riebių, sunkių sviestinių ar be proto saldžių desertų. Dažniausiai japoniški saldumynai savo cukraus kiekiu balansuoja ant visiškos ribos: jei būtų įdėta dar šaukšteliu mažiau, kažin ar galėtum laikyti kepinį desertu...

Šifoniniai pyragai (chiffon cake) yra japoniškų kepinių klasika. Jiems kepti skirtos specialios aliuminio kepimo formos, kurių kraštai statūs, o viduje gana aukštas ir platus „kaminėlis“. Šių formų jokiu būdu negalima kepant tepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi – pyrago tešla kepant turi prilipti prie kraštų, tarsi užsikabinti, kad kilti būtų lengviau, tik taip jis tinkamai iškeps. Be to, vėsinti iškeptą pyragą reikia apvertus aukštyn kojomis, geriausia – „kaminėlį“ užmovus ant stabiliai stovinčio butelio, kad kepinys gerai ventiliuotųsi.

Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata
Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata

Na, o paskutinė stadija – atsargiai apipjauti visus kraštelius palei kepimo formos briaunas ir apačią ir taip pagaliau „išvaduoti“ kepinį.

Patiekiamas pyragas apverstas aukštyn kojom, kad lygutėliai krašteliai būtų kuo geriau matyti.

Tokie šifoniniai pyragai kepami su vanile, citrinų sultimis ir žievelėmis, arba su japoniška mačios arbata. Jis be proto lengvas (tik 3 nepilni šaukštai aliejaus tešloje!), todėl ne griekas pasigardinti trupučiu plaktos grietinėlės ir šviežiomis braškėmis!

Aš savo pyragą kepiau ne originalioje chiffon cake formoje (ta tikroji turi būti 17 cm skersmens, labai nedidelė ir aukšta, tad pyragas išeina dvigubai storesnis nei maniškis, kurį matote nuotraukoje), bet tiesiog norėjau pasilepinti lengvučiu it pūkas desertu, tad pritaikiau panašią kekso formą, turinčią stačius kraštus.

Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata
Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata

Jei neturite mačios arbatos, pakeiskite ją vanile! O jei neturite chifon cake kepimo formos, kepkite šį japonišką skanėstą įprastoje nedidelėje formoje nuimamu dugnu.

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai (dideli), tryniai atskirai nuo baltymų;
  • 88 g cukraus (½ stiklinės minus 1 šaukštas);
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus (jei labai tiksliai – 3 šaukštai minus 1 šaukštelis aliejaus);
  • 60 ml vandens (4 šaukštai);
  • 56 g miltų;
  • 1 šaukštas krakmolo;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 šaukštas mačios (matcha) arbatos miltelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Pasiruoškite 17 cm skersmens aliumininę chiffon cake kepimo formą (arba kitokią kepimo formą su nuimamu dugnu), formos netepkite jokiais riebalais ir neišklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenėlyje gerai išplakite trynius su trečdaliu cukraus. Supilkite aliejų ir vandenį ir gerai išmaišykite.

3. Atskirame dubenėlyje sumaišykite miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir mačios arbatą. Šį mišinį persijokite tiesiai į kiaušinių masę, geriausia, jei įmaišysite persijotus miltus trimis porcijomis, kaskart švelniai sumaišydami tešlą.

4. Elektriniu kombainu pradėkite plakti baltymus. Kai masė suputos, supilkite antrą trečdalį cukraus. Kai baltymai taps minkštomis putomis, dalimis berkite likusį cukrų ir plakite kol baltymai bus gerai išplakti (perplakti nereikėtų, užtruksite daugiausiai apie 5–6 min.). Baltymų masę labai atsargiai trimis dalimis įmaišykite į tešlą.

5. Viską supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių ir stuktelkite kelis kartus formą į darbastalį, kad neliktų oro tarpų tešloje.

6. Kepkite 30 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku jį ištrauksite sausą.

7. Dar karštą pyragą apverskite „aukštyn kojomis“, palikdami gerą oro tarpą ventiliuotis (pvz., ant aukštesnių grotelių). Palaukite kol pyragas visiškai atvės, tada peiliu apipjaukite pyrago kraštus šalia formos briaunų, taip pat aplink kaminėlį. Pabaigoje aštriu ilgu peiliu apipjaukite pyrago apačią ir apvertę visą pyragą aukštyn kojomis patiekite plokščioje lėkštėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata
Nidos Degutienės nuotr. /Japoniškas šifoninis pyragas su mačia arbata

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi