Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: Joninėms – grilyje kepti ėrienos šonkauliai

Tikrai būna kartų, kai reikia (o gal norisi?) padaryti įspūdį. Galbūt tai ypatinga šeimos šventė, o gal pirmas kartas, kai namuose svečiuojasi jūsų būsimi uošviai (čia tai pats rimčiausias reikalas, suklysti nevalia!), o gal pagaliau po pandemijos ir karantino turite galimybę pasikviesti išsiilgtus draugus, o gal pernai negalėjote kažko atšvęsti, tad šiemet turite trinktelti dvigubai...
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas
Nida Degutienė ir jos ruoštas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Ką bešvęstumėt, jei jau proga rimta, siūlau imtis patiekalo, kuris tikrai gėdos nepadarys, o ir svečius priversite aiktelti! Ėriena – elegantiška, švelni ir daugelio dievinama mėsa. Dar nenugrota taip, kaip tautiniai šašlykai, nebanali kaip burgeriai ar steikai. Daug kam atrodo, kad ją ypač sudėtinga paruošti, tačiau noriu jus nuraminti – tai bus bene paprasčiausias dalykas, kokį būsite gaminę.

Pirmiausia jums reikės geros ėrienos šonkaulių eilutės (taip vadinamojo lamb rack). Visada, aišku, galima griebti peilį, įsijungti „YouTube“ kanalą, ir susiradus video, kaip teisingai išpjaustyti šį elegantišką kepsnį, pamėginti tai padaryti patiems. Kaip žmogus, baigęs mėsos išpjaustymo kursą Londone esančioje Leiths akademijoje, galiu pasakyti, kad tai įmanoma, tačiau neįgudusioms rankoms gali iš pirmo karto gerai ir nepavykti. Todėl lieka du (saugesni) keliai – arba paprašyti už jus tą padaryti profesionalų mėsininkų, arba nusipirkti jau išpjaustytą, kepimui paruoštą mėsą.

Nesugalvokite supjaustyti kepsnių padalindami atskirais šonkauliais prieš kepant.

Ėrienai marinuoti labai greitai pasigaminsite česnakinę žolelių pastą. Ja padengtus kepsnius laikykite bent per naktį, kad prisigertų skonių. Jokiais būdais nesugalvokite supjaustyti kepsnių padalindami atskirais šonkauliais prieš kepant – grilyje mėsa turi apskrusti iš visų pusių, viduje išlikti sultinga ir minkšta, tad supjaustysite tik prieš pat patiekdami.

Ėrienos kepsnius kepti reikės ypač gerai įkaitintame kamado tipo grilyje. Turėkite omeny, kad kepant mėsai ir varvant riebalams ant įkaitusių žarijų, ugnis gali plykstelt gana netikėtai, tad itin atsargiai atidarinėkite grilio dangtį. Be to, po ranka verta turėti purškiklį su vandeniu: jei jau matote, kad su ugnimi nesusitvarkote, padės purškiamas vandens rūkas.

Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepami ėrienos šonkauliai
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepami ėrienos šonkauliai

Padarysite didelę klaidą, jei neleisite mėsai pailsėti, nuėmę nuo grilio grotelių. Uždenkite aliuminio folija ir leiskite ėrienai pabūti ramiai, „pabaigti kepti“. Tik po 5–8 minučių pjaustykite ir neškite ant stalo. Jei prapjovus matote, kad mėsa visgi per mažai iškepusi, tuomet drąsiai dar minutei kitai uždėkite ant grilio grotelių ir tada jau patiekite.

Po receptu surašiau jums ir skirtingo iškepimo kepsnių temperatūras – visada pravartu temperatūrą pamatuoti termomentru – tokiu būdu patieksite kepsnius žmonėms tiksliai taip, kaip jie mėgsta.

Skaniausia šiuos ėrienos šonkauliukus patiekti su šviežiomis salotomis ir mielinės duonos paplotėliu.

Grilyje kepti ėrienos šonkauliai

Ingredientai (6 asm.):

  • 2–2,5 kg ėrienos šonkaulių eilučių (lamb rack);

marinatui:

  • 10 skiltelių česnako, susmulkintų;
  • 2 šaukštai rozmarinų, susmulkintų;
  • 2 šaukštai mėtų lapelių, susmulkintų;
  • 2 šaukštai raudonėlių, susmulkintų;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1,5 šaukštelio rupios druskos;
  • ½ šaukštelio grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus. Turėtumėte gauti tirštą prieskonių pastą.

2. Šia prieskonių pasta ištepkite kiekvieną ėrienos gabalėlį, labiausiai koncentruokitės padengiant viršutinę mėsingąją dalį ir šonus. Sudėkite ėrieną į didelį indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite pasimarinuoti šaldytuve bent keletą valandų (idealu, jei paliksite visai nakčiai).

Nidos Degutienės nuotr. /Ėrienos šonkauliai su marinatu
Nidos Degutienės nuotr. /Ėrienos šonkauliai su marinatu

3. Prieš kepant mėsą, ištraukite ją iš šaldytuvo ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros (bent 30 min).

4. Įkurkite kamado tipo grilį. Įdėkite ketaus groteles, palaukite, kol grilio temperatūra pasieks 230–235 °C. Klokite ėrienos šonkaulių kepsnius ant karštų grotelių mėsinga puse į apačią ir kepkite apie 5 minutes, arba kol susidarys žalėsių plutelė. Ši apskrudusi plutelė užtikrins, kad toliau kepant mėsa išliks sultinga viduje. Kepant ir lašant riebalams ant karštų žarijų, atidarant dangtį gali pliūptelti ugnis, tad būkite atsargūs! Be to, patariu turėti po ranka purkštuvą su vandeniu, jei reikėtų įsismaginusią ugnį truputį pagesinti.

Nidos Degutienės nuotr. /Šonkauliai keliauja ant grotelių
Nidos Degutienės nuotr. /Šonkauliai keliauja ant grotelių

5. Sumažinkite temperatūrą iki 220–210 °C. Apverskite ėrieną kita puse (ta, kurioje kaulai) ir kepkite toliau, apie 12-14 minučių, arba tol, kol temperatūra kepsnio viduje pasieks apie 48 °C*. Nuimkite kepsnius nuo grotelių ir sudėję į indą uždenkite aliuminio folija. Palikite pastovėti ir „baigti kepti“ apie 5–7 minutes.

6. Aštriu peiliu supjaustykite ėrienos šonkaulių kepsnius porcijomis, po 2 šonkaulius kiekvienam gabalėliui (taip kepsniai bus sultingesni ir gražiau atrodys lėkštėje)**. Pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė mėsai stovint uždengus aliuminio folija, ir iškart patiekite.

Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepti ėrienos šonkauliai
Nidos Degutienės nuotr. /Grilyje kepti ėrienos šonkauliai

Pastabos:

*kepsnys baigs kepti, kol laikysite jį uždengtą aliuminio folijoje, tad temperatūra mėsos viduje pakils dar 2-3 laipsniais.

Štai orientacinė mėsos temperatūra skirtingo iškepimo kepsniui:

  • Rare 46 °C
  • Medium-Rare 50 °C
  • Medium 55 °C
  • Medium-Well 60°C
  • Well-done 65°C

**Jei kartais prapjovę matote, kad kepsniai iškepė nepakankamai, uždėkite dar kelioms minutėms ant karštų grotelių ir pabaikite kepti.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais