„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiosiomis bulvėmis

Jei prancūzai visomis progomis puikuojasi savo patiekalais, tai britiška virtuvė tikrai neturi daug receptų, kuriuos dievintų gurmanai. Be traškių bulvyčių ir žuvies, mėgstamo britiško gatvės maisto, yra toks kepinys – Jorkšyro pudingas, apie kurį, neabejoju, esate girdėję. Britanijoje net yra viena konkreti data kalendoriuje, kuri skirta būtent Jorkšyro pudingams!
Nida Degutienė ir jos kepti Jorkšyro pudingai
Nida Degutienė ir jos kepti Jorkšyro pudingai / Nidos Degutienės nuotr.

Be Jorkšyro pudingų britai kažin ar įsivaizduoja savo sekmadieninius keptos mėsos pietus, į kuriuos dažniausiai susirenka visa šeima.

Blynelių tešlą primenanti masė supilama į gerai įkaitintas keksiukų formeles ir po keleto minučių orkaitėje galima gėrėtis išsipūtusiais pyragėliais, lipančiais per formelių kraštus. Tiesa, ištraukti iš orkaitės šie pyragėliai lygiai taip greit ir subliūkšta, palikdami centre ertmę, tačiau neapsakomas minkštumas tikrai niekur nedingsta!

Britai karštas jorkšyro pudingų „pagalvėles“ paprastai mirko į mėsos padažus, o kartais patiekia juos kaip atskirą vegetarišką patiekalą! Todėl jei jums pabodo įprastas keptų bulvių ar šakninių daržovių garnyras prie mėsiškų patiekalų, būtinai išmėginkite šiuos minkštus ir purius pyragėlius, pagardintus saldžių bulvių ir pastarnokų juostelėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis

Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis

Ingredientai (12 pudingų):

  • 1 stiklinė (150 g) miltų;
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 arbat. šaukšt. jūros druskos dribsnių;
  • 1 arbat. šaukšt. grūstų juodųjų pipirų;
  • 1 ir 1/3 stiklinės (330 ml) pieno;
  • 2 arbat. šaukšt. čiobrelių lapelių (tiks ir džiovinti);
  • 1/2 stiklinės (60 g) pastarnoko drožlių (skutant daržovių skutikliu)*;
  • 1 stiklinė (120 g) saldžių bulvių drožlių (skutant daržovių skutikliu)*;
  • 1/3 stiklinės (80 ml) ghee (tirpinto sviesto), išlydyto.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Sudėkite miltus, kiaušinius, druską, pipirus, pieną ir čiobrelius į virtuvinio kombaino indą ir užmaišykite vientisą skystą purią tešlą. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 min.

3. Pastarnokų ir bulvių drožles sudėkite į dubenėlį ir sumaišykite. Atidėkite į šoną.

4. Ghee sviestą padalykite lygiomis dalimis į 12 keksiukų formos (125 ml talpos) ertmių. Įdėkite šią formelę su sviestu į orkaitę ir kaitinkite apie 12–15 min., arba kol sviestas ims rūkti.

5. Išimkite formelę iš orkaitės ir labai greitai išpilstykite tešlą į kiekvieną įkaitusią ertmę (maždaug po 1/4 stiklinės tešlos). Ant viršaus uždėkite po žiupsnį pastarnokų ir saldžių bulvių drožlių. Pašaukite kepti.

6. Kepkite apie 20–25 minutes, kol pudingai išsipūs, pagels, pastarnokai ir bulvės taps traškūs. Patiekite iškart.

*Šiam kiekiui jums prireiks vieno vidutinio dydžio pastarnoko ir vienos vidutinės saldžiosios bulvės.

Nidos Degutienės nuotr. /Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs