Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kalafioro šavarma

Ar pastebėjote, kad vegetariški patiekalai dažnai pavadinami taip, kad jie kuo labiau primintų mėsiškus? Galbūt todėl, kad valgant daržoves kai kuriems žmonėms lengviau nusiteikti, galvojant apie mėsą? O gal tiek esame pratę prie mėsos, kad pagrindinis patiekalas mums kitaip ir neįsivaizduojamas, kaip kepsnys, kotletas ar troškinys?
Nida Degutienė ir jos gaminta kalafioro šavarma
Nida Degutienė ir jos gaminta kalafioro šavarma / Nidos Degutienės nuotr.

Kalafioras seniai yra bene didžiausias įkvėpimo šaltinis, kai kalba eina apie vegetariškus patiekalus! Vien jo forma, vien dydis ir struktūra tiesiog skatina kurti ir bandyti vis kitokius virtuvės šedevrus. Ir nors kalafioras man visuomet skaniausias paruoštas tradiciškai – apvirtas, tada apkepintas svieste su džiūvėsiais, ir patiektas su virtomis bulvėmis, pabarstytomis krapais, kartais nevengiu paeksperimentuoti ir aš!

Kalafiorų ryžiai – tai bene labiausiai pasiteisinęs ir prigijęs vegetariško garnyro variantas (kurį tikrai rekomenduoju, jei tik dar nesate pabandę). O štai kalafioro šavarma – gali būti šis tas naujo ir labai neįprasto jūsų kasdienėje virtuvje! Prieskoniai, kuriuos naudosim kalafiorui gardinti prieš kepant, yra visiškai tokie patys, kurie naudojami marinuojant mėsą, o jai iškepus ant didelio iešmo, ta mėsa pjaustoma nedideliais gabalėliais ir sukama į lavašo ritinėlį arba kemšama į pitą.

Tačiau jei Artimųjų Rytų prieskonių mišinys jums nėra labai mėgstamas ar pažįstamas, šį kalafioro kepsnį gardinkite kitais prieskoniais, pavyzdžiui, curry, arba tiesiog paprika, juodaisiais pipirais ir lietuviškomis žolelėmis. Surasti savo mėgstamą variantą bus tikrai nesunku, nes kalafiorų sezonas dar tik įsibangavo, ir jei patinka pati taip paruošto kalafioro idėja, neabejoju, kad sukursite savo firminį kalafioro kepsnį.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalafioro šavarma
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafioro šavarma

Ir nors pats receptas yra itin paprastas, visgi perskaitykite gaminimo eigą, nes joje yra keletas naudingų patarimų, kurie padės jums iškepti tobulą minkštą, sultingą ir apskrudusį kalafioro kepsnį!

Kalafioro šavarma

  • 1 didelis kalafioras (apie 1,5 kg);
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus (naudojau alyvuogių);
  • 2 valg. šaukšt. vandens;
  • 2 valg. šaukšt. šavarma prieskonių* (arba curry, arba panašaus mišinio kokį turite ar mėgstate) plius dar šiek tiek pabarstymui;
  • 2 arbat. šaukšt. klevų sirupo (pakeiskite agavų sirupu, jei neturite);
  • 1-2 arbat. šaukšt. harisa padažo (nedėkite jei neturite);
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos, plius dar šiek tiek pabarstymui.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo marinato: sumaišykite aliejų su vandeniu, prieskoniais, klevų sirupu, harisa ir druska.

2. Kalafiorą nuplaukite, pašalinkite visus lapus, o kotą nupjaukite taip, kad kalafioro galva stabiliai laikytųsi ant paviršiaus. Paimkite plokščią indą, kuris tiks kepti orkaitėje, ir į kurį tilps visa kalafioro galva. Apverskite kalafiorą aukštyn kojomis ir užpilkite kuo tolygiau beveik visą marinatą. Pavartykite kalafiorą, kad marinatas subėgtų į tarpelius tarp žiedynų. Tada atverskite kalafiorą žiedynu aukštyn, padėkite stabiliai į indą ir užtepkite tolygiai likusį marinatą (geriausia teptuku).

3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros. Orkaitės apačioje padėkite karščiui atsparų indą ir įpilkite šiek tiek vandens – kepant susidarys garai, kurie išlaikys kalafiorą sultingą.

4. Pabarstykite kalafiorą dar trupučiu prieskonių ir druskos bei pašaukite kepti. Kepkite apie 40-55 min., priklausomai nuo kalafioro dydžio arba, kol įbedus peilį, jis bus minkštas (arba jei norite šiek tiek traškesnio – keplite trumpiau). Pabaigoje padidinkite kaitrą (įjunkite grilio režimą) ir dar kelias minutes apskrudinkite kalafioro paviršių.

5. Patiekite su kruopomis ir/arba salotomis bei pesto arba kokiu kitu mėgstamu padažu.

*Šavarma prieskonių mišinys

  • 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/4 arbat. šaukšt. kardamono arba maltų gvazdikėlių;
  • 1 arbat. šaukšt. maltų kalendrų;
  • 1 ir 1/2 arbat. šaukšt ciberžolės (turmerico);
  • 1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
  • 2 valg. šaukšt. kumino;
  • 1/8 čili pipirų arba 1/2 arbat. šaukšt. maltų juodųjų piprių.
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafioro šavarma
Nidos Degutienės nuotr. /Kalafioro šavarma

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas