Iš tikrųjų tai net ir jokios įmantrios virtuvinės technikos nereikia – pakanka dubens ir medinio šaukšto.
Keksai labai Velykoms tinkantys kepiniai. Šiuo periodu aš mėgaujuosi kepiniais labiau nei bet kada, nes po sočių vėlyvų šventinių pusryčių maloniausia atsiduoti pasmaguriavimams.
Kokių tik šventinių keksų nesu kepusi... Vienas labai pasiteisinusių – stračiatela su švelniais juodojo šokolado ruožais, ypač Velykoms tinkantis (nes akinančiai geltonos spalvos) citrininis keksas su aguonomis ir čiobreliais bei žaliai rainas matcha keksas, kuris primena legendinį „zebriuką“, tik vietoj kakavos čia beriama žalia japoniška arbata.
Tačiau šis keksas su brendyje pernakt išmirkytomis slyvomis, žinokit, yra visiškai nauja keksų kategorija! Subtilus, bet kartu išraiškingas, paprastas, bet kartu šventiškas. Nustebinsit patys save, pažadu!
Ingredientai:
kekso tešlai:
- 250 g džiovintų slyvų (be kauliukų), supjaustytų ketvirčiais;
- 100 ml brendžio (arba konjako, armaniako, kalvadoso);
- 1 apelsino nutarkuota žievelė;
- 300 g miltų;
- 1 šaukštelis kepimo miltelių;
- 1 šaukštelis valgomosios sodos;
- ½ šaukštelio smulkios druskos;
- 200 g sviesto (kambario temperatūros) ir dar šiek tiek formai patepti;
- 200 g cukraus;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 2 kiaušiniai (dideli);
- 230 g grietinės (kambario temperatūros).
įdarui (trupiniams):
- 40 g rudojo cukraus;
- 2 šaukšteliai cinamono;
- 40 g graikinių riešutų (pasmulkintų);
- ¼ šaukštelio druskos.
Gaminimas:
1. Iš vakaro slyvas užpilkite brendžiu, sudėkite nutarkuotą apelsino žievelę ir palikite uždengę indelį maistine plėvele, kad slyvos sugertų skystį.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 (su ventiliatoriaus funkcija) arba 200 temperatūros (be ventiliatoriaus). Kekso formą (23 cm skersmens) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Galite keksą kepti ir įprastoje torto formoje su nusegamais kraštais.
3. Paruoškite įdaro trupinius – visus ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.
4. Birius ingredientus – miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską sumaišykite (ir išsijokite, jei tik netingite).
5. Sviestą sudėkite į dubenį arba elektrinio virtuvės kombaino indą, suberkite cukrų ir maišykite, kol jis taps balta puria mase. Įpilkite vanilę, tada po vieną muškite kiaušinius ir plakite, kol kuo geriau susimaišys, o masė taps puri. Tada pakaitomis berkite miltus ir grietinę, kaskart išsukdami masę (tik nepermaišykite, pakaks, kol susijungs ingredientai). Pradėkite nuo miltų ir baikite miltais. Pabaigoje atsargiai įmaišykite slyvas, supilkite ir skystį, jei jo liko.
6. Į paruoštą kepimo formą dėkite pusę kiekio tešlos, pabarstykite trupiniais ir sudėkite likusią tešlą. Išlyginkite paviršių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 50–55 min, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.
7. Išimkite iš orkaitės, padėkite keksą formoje ant grotelių, o po 10 min išverskite iš formos ant serviravimo lėkštės. Galite pjauti šiltą arba palaukti, kol visiškai atvės. Galite pabarstyti cukraus pudra.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.