„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei

Taip jau susiklostė, kad pirmąsias savo gyvenime Kūčias ruošiau gyvendama Lenkijoje. Anuomet, būdama vos dvidešimtkelių, dorai nė nežinojau, kas ant to Kūčių stalo turėjo būti: šiais dalykais visuomet pasirūpindavo mama ir močiutė. Paskambinti į namus ir telefonu išklausyti silkių receptų buvo pernelyg brangu, tad mano Kūčių stalas buvo labiau lenkiškas nei lietuviškas.
Nida Degutienė ir jos keptas karpis medaus padaže
Nida Degutienė ir jos keptas karpis medaus padaže / Nidos Degutienės nuotr.

Nuo tų laikų jau tapo tradicija, jog mūsų šeimos šventinė Kūčių vakarienė turi kelis ypatingus patiekalus, kuriuos ruošiu tik šia proga, ir kurie man primena trejus metus, pragyventus Gdanske.

Lenkiškas švenčių stalas neapsieina be karpio. Karpį kaimynai ruošia drebučiuose, patiekia su daržovėmis ir labai dažnai gamina karštą patiekalą – garstyčių ir medaus padaže keptą karpio filė. Beje, jei jums nelabai patinka specifinis karpio skonis, pagal šį receptą pagamintą žuvį greičiausiai pamėgsite ir jūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže

Keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei

Ingredientai (4 asm.):

  • apie 850 g karpio filė (su oda, be žvynų);
  • 1 svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais;
  • 1 skiltelė česnako, supjaustyta labai plonomis juostelėmis;
  • druskos ir pipirų;
  • miltų (pavoliojimui);
  • aliejaus (kepimui);
  • 2 šaukštai medaus + 2 šaukštai garstyčių + 1 šaukštelis aliejaus.

Gaminimas:

1. Likus dienai iki patiekimo, nuplaukite ir gerai nusausinkite karpio filė. Supjaustykite porcijos dydžio gabalėliais, tada pabarstykite druska ir pipirais. Kiekvieną karpio gabalėlį iš abiejų pusių apvoliokite miltuose. Taip paruoštus karpio gabalėlius dėkite į sandariai užsidarantį indą, tarpuose tarp žuvies gabalėlių klodami svogūno žiedus, ir švelniai paspaudžiant, kad kuo daugiau svogūno skonio susigertų į karpį. Uždenkite indą ir laikykite šaldytuve parą (daugiausia – dvi paras).

2. Prieš patiekdami išimkite karpio gabalėlius iš indo, kuriame marinavote, svogūnus išmeskite, o karpį apkepinkite iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C.

4. Apkepintus žuvies gabalėlius sudėkite į kepimui orkaitėje skirtą indą ir pabarstykite česnako juostelėmis. Iš medaus, garstyčių ir aliejaus sumaišykite padažą ir juo apliekite karpio gabalėlius. Kepkite apie 15 minučių, kol padažas sušils, ims švelniai burbuliuoti.

5. Patiekite iškart.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže
Nidos Degutienės nuotr. /Keptas karpis medaus padaže

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“