Moliūgų, kaip žinia, yra visokių, skirtingiems patiekalams tinka vis kitokios jų rūšys. Vieni labiausiai tinka sriuboms, nes natūraliai sutirština masę, kiti idealūs kepimui, nes suminkštėja per protingą laiką ir gražiai karamelizuojasi. Taip pat yra tokių moliūgų, kuriuos smagu sutarkuoti ir kepti blynelius. O dar kitus iškepus šakute galima sukedenti tarsi makaronus...
Moliūgų saldumas, jei kalbame ne apie desertą, turėtų būti atsvertas kažkuo sūriu, antraip jis tikrai gali tapti gana įkyriu... Todėl į šias karštas „salotas“ siūlau būtinai įdėti gomurį kutenančios aitrios čioriso dešros, o patiekiant – dar ir gaivaus fetos sūrio! Tobulas balansas – tiek skonių, tiek ir tekstūrų!
Atskiro aprašymo nusipelnė „masažuotų“ lapinių kopūstų (kale) salotos, patiekiamos prie šio patiekalo! Kale lapai yra kietoki, todėl dažniausiai gamindami mes juos apkepinam ar apverdam, retai kada dedam į salotas. Tačiau šiuo metodu pagamintos salotos bus minkštutės ir sultingos! Tiesiog užpylus saldžiarūgščiu padažu, susmulkintus kale lapus reikia trinti rankomis, maigyti iš visos širdies, ir pamatysit, kaip po minutės–dviejų kale lapai taps visiškai kitokie, nei sudėjote juos į dubenį!
Ingredientai (4 porcijoms)
karštoms salotoms:
- 1,2 kg moliūgo, nulupto, supjaustyto didokais gabalėliais;
- 1 indelis konservuotų avinžirnių (400 g), nusunktų ir perskalautų po šaltu vandeniu;
- 8 šalavijų šakelės;
- 420 g aštrių čioriso dešrelių (apie 3–4), supjaustytų stambesniais gabalėliais;
- 60 ml šerio acto;
- 175 g lapinių kopūstų (5 saujos susmulkintų lapų, be kotelių);
- 200 g fetos sūrio;
- šviežių petražolių;
- citrinos ketvirčių (patiekimui).
marinatui:
- 120 g medaus;
- 80 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. rūkytos paprikų miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Didelę skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite nedideliame indelyje
3. Sudėkite moliūgus, avinžirnius ir šalavijus į skardą. Viską pašlakstykite puse kiekio marinato, apvoliokite moliūgus ir avinžirnius, kad viskas pasidengtų šiuo skysčiu. Kepkite 30 minučių.
4. Ištraukite iš orkaitės, sudėkite čioriso dešreles ir kepkite dar 15 minučių, arba kol moliūgai karamelizuosis, o dešrelės apskrus.
5. Į likusį marinatą įpilkite šerio actą ir sumaišykite. Šį marinatą supilkite ant smulkiai supjaustytų kale lapų. Juos rankomis gerai „išmasažuokite“, kol lapai labai suminkštės (1–2 min.).
6. Patiekite karštą patiekalą su fetos sūriu, pašlakstę citrinos sultimis ir pabarstę petražolėmis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.