Kad ir kiek esu išmėginusi vieno puodo kombinacijų, geriausia tame viename puode man visgi dera ryžiai ir viščiukų kulšelės. Priedai ir pagardai čia gali būti tokie, kokie jums labiausiai patinka – rinkitės sezonines daržoves, keiskite vištienos sultinį daržovių, naudokite tuos prieskonius, kuriuos labiausiai mėgstate. Tik – svarbiausia! – išlaikykite ryžių, mėsos, priedų ir skysčio proporcijas.
Būtinai naudokite 30 cm skersmens keptuvę – dydis čia labai svarbu.
Ir dar – būtinai naudokite 30 cm skersmens keptuvę (ar būtent tokio dydžio kitokį kepimo indą, tinkamą orkaitei). Dydis čia labai svarbu. Jei sudėsite ingredientus į didesnę skardą, skystis pernelyg greitai išgaruos ir ryžiai nespės iškepti. Jei indas bus mažesnis ir aukštesnis, konsistencija gali būti pažliugusi.
Vištų kulšelės su kokosiniais ryžiais
Ingredientai (6 asm.):
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 8 vištų kulšelės su oda ir kaulu;
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas pusžiedžiais;
- 4 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 3 cm ilgio šviežio imbiero šaknies gabalėlis, susmulkintas;
- 2 šaukšteliai maltų kalendrų;
- 2 šaukšteliai malto kumino;
- 2 žalios aitriosios paprikos (arba pagal skonį), smulkiai supjaustytos;
- 300 g moliūgo, nulupto ir supjaustyto kubeliais;
- 225 g basmati ryžių;
- saujelė šviežių kalendrų, susmulkintų;
- 2 žaliųjų citrinų (laimų) sultys ir nutarkuota žievelė;
- druskos;
- pipirų;
- 300 ml kokosų pieno;
- 400 ml vištienos sultinio.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros (su ventiliatoriumi).
2. 30 cm skersmens keptuvėje (dydis labai svarbu!), kurią vėliau galėsite dėti į orkaitę, įkaitinkite aliejų ir apkepinkite vištieną iš abiejų pusių, kol šiek tiek apskrus. Sudėkite mėsą į lėkštę ir atidėkite į šalį.
3. Į tą pačią keptuvę sudėkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol švelniai pagels ir suminkštės. Sudėkite česnakus ir imbierus, suberkite prieskonius ir aitriąsias paprikas ir kepinkite apie 2 minutes. Tada suberkite moliūgus, sumaišykite su prieskoniais pasidengusiais svogūnais.
4. Ant apkepintų daržovių suberkite ryžius, pabarstykite puse kiekio šviežių kalendrų (kitas pasilikite patiekimui), abiejų citrinų nutarkuotas žieveles, pašlakstykite vienos citrinos sultimis (kitą pasilikite patiekimui). Pabarstykite viską druska ir pipirais. Sudėkite ant viršaus vištos petukus (blauzdeles), pabarstykite druska ir pipirais taip pat ir vištieną.
5. Nedideliame puode pakaitinkite kokosų pieną kartu su vištienos sultiniu, kol beveik užvirs. Šį skystį supilkite į keptuvę, stenkitės neužpilti ant vištienos, bet aplink mėsos gabaliukus (antraip nuplausite visus prieskonius). Keptuvę dėkite į karštą orkaitę, neuždenkite.
6. Kepkite apie 40–45 minutes, arba kol ryžiai visiškai sugers visą skystį ir apskrus, o vištiena bus visiškai apkepusi ir apskrudusi. Patiekite pabarstę likusiomis kalendromis, pašlakstykite citrinos sultimis ir patiekite su graikišku jogurtu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.