Šįkart pakalbėkim apie žuvį. Mano racione bent 2 savaitės dienas vakarienei privalo būti žuvis. Dažniausia einu pačiu lengviausiu keliu ir į keptuvę (ar orkaitę) keliauja pora lašišos filė gabalėlių. Paskubomis pagamintas garnyras – ir po penkiolikos minučių visa šeima jau sėda prie stalo. Bet vis ta pati žuvis nusibosta, o ir ne visada yra laiko nuvažiuoti nusipirkti jos šviežios...
Ir štai tada aš atsidarau šaldiklį ir išsitraukiu kelis gabalėlius šaldytos žuvies. Nes gera šaldyta žuvis retai nusileidžia savo kokybe šviežiai, be to, jos visada galima turėti po ranka.
Todėl jei būtent šiandien geidžiate žuvies, kaiskite keptuvę ir imkitės karališkos vakarienės gaminimo!
Keptos starkio filė su šparagais ir žaliaisiais žirneliais
Ingredientai (4 asm.):
- apie 800g starkio filė (naudojau šaldytas, tačiau vietoje starkio tiks ir kitokia žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta);
- druskos;
- pipirų;
- 200 g šviežių smidrų (tik minkštesnė dalis – viršūnėlės);
- miltų, apvoliojimui ir padažui
- lydyto sviesto (arba aliejaus);
- 2 maži šalotiniai svogūnai;
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 175 ml baltojo vyno;
- 100 ml sultinio arba vandens;
- 250 g šaldytų žaliųjų žirnelių;
Gaminimas:
1. Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.
2. Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad šparagai išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį.
3. Žuvies filė apvoliokite miltuose ir nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus lydyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
4. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vyną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais.
5. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.