Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Nidos receptas: keptų pomidorų ir mocarelos užkandis

Pomidorai ir vasara man yra sinonimai. Ir nors parduotuvių lentynose šiais laikais pomidorų galima rasti kiaurus metus, jų man labiausiai norisi būtent vasarą. O jau tada, kai pilnu tempu sunoksta lietuviškų pomidorų derlius, aš jų suvalgau po gerą puskilogramį per dieną. Tikiuosi pomidorus gausiai valgot ir jūs – juk šios daržovės (jei tiksliau, tai uogos) yra milžiniškas vitamino C ir kitų naudingų mūsų organizmui medžiagų šaltinis!
Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis
Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis / Nidos Degutienės nuotr.

Patys saldžiausi pomidorai vasarą, aišku, keliauja į Caprese salotas. Jos su mocarela ir bazilikais tiesiog niekada nenusibosta! Bet idealaus skonio salotoms pomidorai tikrai turi būti tinkamai sunokę ir saldūs.

O jei jūsų pomidorams saulės visgi pritrūko ir skonio šiek tiek nepakanka (ypač jei nusipirkote jų prieš įsibanguojant sezonui), visada galima tą skonį pagerinti, tereikia pomidorus….. iškepti!

Šiuo atveju siūlau šiuos raudonskruosčius bumbulus ne šiaip kepti, bet pagrilinti! O kad būtų dar gardesni, prieš kepant pabarstykite trupučiu rudojo cukraus. Aukštoje temperatūroje karamelizuosis ne tik pomidorai, bet ir cukrus, tad galiausiai turėsite unikalų pagardą, kuriam greičiausiai nė neprireiks jokių kitų priedų!

Nidos Degutienės nuotr. /Keptų pomidorų ir mocarelos užkandis
Nidos Degutienės nuotr. /Keptų pomidorų ir mocarelos užkandis

Šie orkaitėje grilinti pomidorai puikus užkandis tiesiog su rieke šviežios raugo duonos ar paskrudintu batonu. Tačiau jei juos paskaninsite dar ir šviežutėle buivolių pieno mocarela, gausite karališkas keptų pomidorų salotas, praturtintas dar ir Artimųjų Rytų aromatais!

Vasara juk tokia trumpa, mėgaukitės šiomis ryškiaspalvėmis gėrybėmis pilna burna kiek tik galit!

Ingredientai:

  • 75 ml alyvuogių aliejaus;
  • 3–4 aitriosios paprikos (švelnesnės, mažiau aitrios) arba pagal skonį, supjaustytos griežinėliais;
  • 8 česnako skiltelės, supjaustytos plonais griežinėliais;
  • 4 cm ilgio šviežios imbiero šaknies gabaliukas, supjaustytas plonais pagaliukais;
  • 1 kg pomidorų, supjaustytų išilgai apie 1 cm storio griežinėliais;
  • 1,5 arbat. šaukšt. juodųjų garstyčių grūdelių, lengvai apskrudintų;
  • druskos;
  • pipirų.

Patiekti:

  • šviežios mocarelos;
  • šviežių mėtų lapelių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę grilio režimu iki aukščiausios temperatūros, kokią leidžia jūsų orkaitė. Didelę kepimo skardą (gali prireikti ir dviejų) išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Į mažą puodą supilkite aliejų ir užkaiskite. Suberkite aitriąsias paprikas, česnakus, imbierus ir skrudinkite viską ant vidutinės ugnies apie 5–8 min., vis pamaišydami, kol česnakas paruduos ir visi prieskoniai paskleis aromatą. Išgriebkite visas apskrudusias daržoves kiaurasamčiu ir atidėkite į šalį (neišmeskite!).

3. Į paruoštą kepimo skardą sudėliokite pomidorų riekeles vieną šalia kitos (tik ne vieną ant kitos!), pabarstykite 1,5 šaukštelio druskos, gausiai ir pipirais (jei pomidorai nėra labai saldūs, galite pabarstyti ir pora šaukštelių cukraus). Pašaukite skardą į orkaitę kuo arčiau grilio elemento ir kepkite apie 10–12 min., kol pomidorai pradės tamsėti.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepti pomidorai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepti pomidorai

4. Ištraukite pomidorus iš orkaitės, pašlakstykite aliejumi, kurį pasigaminote, pabarstykite atidėtomis skrudintomis daržovėmis ir palikite pastovėti bent 10 minučių, kad atvėstų ir kad skoniai persipintų (galite laikyti ir ilgiau, kol prireiks patiekti)

5. Sudėkite keptus pomidorus į didelę lėkštę, kad šiek tiek užliptų vienas ant kito, sudėkite suplėšytą (arba supjaustytą) mocarelą. Viską pabarstykite skrudintomis garstyčių sėklomis, pašlakstykite skardoje likusiu skysčiu ir pabarstykite mėtų lapais.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptų pomidorų ir mocarelos užkandis
Nidos Degutienės nuotr. /Keptų pomidorų ir mocarelos užkandis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams