Pastaruoju metu esu labai susikoncentravusi į receptus, pagal kuriuos galima iš anksto pasiruošti, didžiumą darbų nuveikti, o tada tereikia sudėti į lėkštes ar indelius, taigi galima nešti ant stalo.
Tokie receptai tampa ypač aktualūs vasarą, kai dažniau laiką leidžiam su draugais ir mažiausia, ko norisi – užuot bendravus su svečiais, pasiraitojus rankoves plušėti virtuvėje ruošiant vaišes.
Šie gaivinantys ir estetiški keptų rabarbarų ir jogurto desertai kaip niekas kitas tiks karštesnių vasaros dienų vaišėms. Rabarbarus išsikepti galite nors ir likus 3–4 dienoms, jogurtui teks „nuleisti vandenį“ laikant jį sietelyje pernakt, lazdyno riešutus paskrudinsite taip pat iš anksto, net ir į gražias stiklinaites sudėlioti galite iš vakaro (arba į vieną didelį indą, jei patieksite tokį desertą stalo centre ir pasiūlysite svečiams patiems įsidėti tiek, kiek norisi).
Patiekiant beliks tik pašlakstyti klevų sirupu ar medumi ir kokį gražų žalėsį uždėti papuošimui. Skanaus!
Ingredientai:
- 500 g rabarbarų, supjaustytų apie 2–3 cm ilgio gabalėliais;
- 75 g cukraus;
- žiupsnelis malto kardamono (arba kitokių mėgstamų prieskonių – vanilės, gvazdikėlių, cinamono);
- 500 g graikiško natūralaus jogurto;
- 100 g lazdyno riešutų, trumpai apkepintų orkaitėje, nuluptomis odelėmis, pasmulkintų;
- klevų sirupo arba skysto medaus.
Gaminimas:
1. Rabarbarus sudėliokite į nedidelę skardą vienu sluoksniu. Pabarstykite cukrumi, prieskoniais ir pašaukite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite 15 minučių (arba kol rabarbarai suminkštės ir cukrus visiškai ištirps). Tegul rabarbarai išlaiko savo formą, nesistenkite jų sutrinti. Atvėsinkite.
2. Jogurtą sudėkite į sietelį, išklotą marlės sluoksniu, įtaisykite sietelį ant dubenėlio ir palikite per naktį šaldytuve, kad nuvarvėtų kuo daugiau vandens. Jogurtas turėtų tapti labai tirštas, kaip kreminis sūris.
3. Sudėkite sluoksniais į serviravimo indelius (gražiausia – stiklinius): pradėkite nuo storo rabarbarų sluoksnio, ant jo – keli šaukšteliai jogurto, tada vėl rabarbarų, viršuje – jogurto. Pabarstykite pasmulkintais riešutais ir pašlakstykite klevų sirupu ar medumi.
Patarimas: galite pagaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve (patariu riešutus ir medų dėti prieš pat patiekiant).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.