Bolonijos padažas (Bolognese (tariama [bolonjezė]) bene geriausiai žinomas itališkos virtuvės patiekalo pavadinimas ir bene labiausiai viso pasaulio valgytojų mylimas pastos padažas.
Sodrios spalvos ir išraiškingo skonio padažo pagrindinis ingredientas – malta mėsa (dažniausiai jautiena ir kiauliena, kartais aviena arba paukštiena). Ilgai ir lėtai troškinamas Bolonijos padažas gardinamas kepintais svogūnais, morkomis ir salierais, rūkyta šonine ir pomidorų padažu. Patiekimui geriausia tinka ilga pasta: tagliatelle, papardelle, spaghetti, tačiau tiks ir kita rūšis, kurią mėgstate. Aš tagliatelle gaminu pati, naudodama viso grūdo speltų miltus.
Šis padažas puikiai tinka ir tradicinei lazanijai kepti, o jei pasigaminsite padažo daugiau – jis bus tobulas išsigelbėjimas greitai pašildomai skaniai savaitės dienos vakarienei.
Niekam nekyla abejonių, iš kur kilęs šio patiekalo pavadinimas – iš Bolonijos regiono. Beje, šis padažas dažnai vadinamas ragú alla bolognese, tačiau tikri italai ginčijasi, kad patiekiant padažą su pasta, jis praranda tikrąją ragú prasmę. Sunku šiandien pasakyti, kuris Bolonijos padažo receptas yra autentiškiausias, mat nuo jo atsiradimo praėjo šimtmečiai, o kiekviena pasaulio tauta jį savaip „patobulino“.
Beje, šis padažas puikiai tinka ir tradicinei lazanijai kepti, o jei pasigaminsite padažo daugiau – jis bus tobulas išsigelbėjimas greitai pašildomai skaniai savaitės dienos vakarienei.
Tagliatelle alla Bolognese
Ingredientai:
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 1 saliero stiebas, smulkiai supjaustytas;
- 1 didelė morka, smulkiai supjaustyta;
- 500g maltos jautienos;
- 250g maltos kiaulienos arba kalakutienos;
- 50g smulkiai supjaustytos rūkytos šoninės;
- 2x400g indeliai konservuotų pomidorų savo sultyse;
- 4 šaukštai pomidorų pastos;
- 1/2 stiklinės raudonojo vyno;
- 1 stiklinė jautienos arba vištienos sultinio;
- Druskos;
- Juodųjų pipirų;
- Raudonėlio.
Patiekimui:
- Tagliatelle arba kitokios ilgos pastos;
- Tarkuoto kietojo sūrio.
Gaminimas:
1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite smulkintus česnakus, tada salierus ir morkas, ir dar viską pakepinkite apie 3 min. Sudėkite maltą mėsą ir maišydami susmulkinkite, kad mėsa nesuliptų į gabalus. Kepinkite maišydami, kol mėsos spalva patamsės.
2. Suberkite smulkintą šoninę, pomidorus su visomis sultimis, pastą, vyną ir sultinį. Įberkite druskos, pipirų, raudonėlio. Troškinkite nepilnai uždengę apie 2 valandas, kol padažas bus vienalytis ir tirštas. Jei išgaruos pernelyg daug skysčio, įpilkite dar šiek tiek sultinio arba vandens. Pabaigoje patikrinkite, ar padažui netrūksta sūrumo, pipirų.
3. Patiekite su al dente išvirta pasta, ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Nuo šiol kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.