Lietuvoje jau kalendorinis pavasaris ir rytais ima koncertuoti paukščių chorai, o mes Australijoje pamažu artėsim žiemos link… Matyt, ir pati morališkai šaltam metų sezonui ruošiuosi, o tokie kepiniai, kaip šie sausainiai, namus padaro kur kas jaukesnius.
Šie avižiniai sausainiai – „pagerinti“, nes į tešlą įmaišysite rome išmirkytų razinų. Kuo ilgiau mirkysit razinas, tuo jos bus skanesnės (ir tegul nepergyvena mamytės, kurios šių sausainių ketina duoti vaikams – alkoholio juose tikrai neliks nė kvapo sausainiams kepant, tik vos vos – švelni romo aromato gaida). Sumaišytą tešlą pravartu parą palaikyti šaldytuve – kol kas neišsiaiškinau, ką tas tešlos pabrandinimas duoda, bet gal čia ir yra to ypatingo skonio paslaptis?
Jei šį mėnesį esate nutarę išmėginti vieną vienintelį kepinį, siūlau ilgiau negaišti ieškant tinkamo recepto. Tas kepinys tebūna šie iš mados neišeinantys avižinių dribsnių sausainiai. Pamatysit, kokias šiltas mintis man siųsite rytais, užsigerdami juos kavos puodeliu, arba popietę, kai visus iki vieno apima tas siaubingas alkio jausmas…
Avižinių dribsnių sausainiai su razinomis ir romu
Ingredientai (10 vnt.)
- ½ stiklinės razinų;
- 2 šaukštai tamsaus romo;
- 200 g avižinių dribsnių;
- 25 g kokosų drožlių;
- 100 g miltų;
- ½ šaukštelio kepimo miltelių;
- ¼ šaukštelio sodos;
- ½ šaukštelio malto cinamono;
- ¼ šaukštelio druskos;
- 140 g sviesto, kambario temperatūros;
- 80 g rudojo cukraus;
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
- 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Razinas iš anksto užpilkite romu ir palikite išbrinkti. Kuo ilgiau brinkinsite, tuo geriau. Mažiausia turėtumėt palikti valandai, bet idealu – per naktį.
2. Dubenėlyje sumaišykite visus birius ingredientus – avižinius dribsnius, kokosų drožles, miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską.
3. Virtuviniu kombainu (arba šaukštu) ištrinkite sviestą su cukrumi iki purios balkšvos masės. Supilkite vanilės ekstraktą, įmuškite kiaušinį ir labai gerai viską išsukite. Galiausia į sviesto masę suberkite birių ingredientų mišinį ir gerai sumaišykite. Pabaigoje sudėkite razinas kartu su skysčiu, jei jo liko, ir viską išsukite.
4. Kol tešla minkšta, suformuokite norimo dydžio rutuliukus (aš panaudojau šaukštą ledams porcijuoti, man išėjo 10 rutuliukų). Šiuos rutuliukus dėkite į šaldytuvą ir palikite pernakt.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Ištraukę rutuliukus iš šaldytuvo, leiskite jiems šiek tiek sušilti, suminkštėti. Išdėliokite tešlos rutuliukus ant skardos palikdami didelius tarpus, tada plokščia mentele ar nedidelio puodo dugnu paspauskite rutuliukus, kad jie suplokštėtų, susiformuotų apvalūs sausainiai.
7. Kepkite apie 20 min., t. y. kol gražiai pagels, taps traškūs.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.