Šiame „vieno puodo“ patiekale sutilps viskas: kreminiame padaže virti itališki makaronai (rekomenduoju į ryžius panašius risoni grūdelius arba kitokius smulkius makaronus), jaunučiai traškūs smidrai ir švelnios cukinijos, akis džiuginantys žalieji žirneliai, ir žinoma, viską karūnuojanti sultinga ir maistinga lašiša.
Lašiša su makaronais, smidrais, žirneliais ir cukinijomis
Ingredientai (4 asm.):
- 1,5 stiklinės (300 g) risoni formato arba kitokių smulkių makaronų;
- 2 stiklinės (500 ml) sultinio, vištienos arba daržovių;
- ⅔ stiklinės (160 ml) grietinėlės (15 proc. riebumo);
- 1 valg. šaukšt. citrinos žievelės, nutarkuotos;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 4 gabalėliai lašišos filė (be odos);
- 1 cukinija supjaustyta juostelėmis (daržovių skutikliu);
- 1 ryšelis smidrų, perjautų pusiau;
- 1 stiklinė (150 g) žalių žirnelių, šaldytų.
patiekimui:
- 2 svogūno laiškai, susmulkinti;
- mėtų lapelių;
- citrinos riekelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C laipsnių temperatūros (jei su vėjelio funkcija, pakaks 175°C). Išberkite makaronus į kepimo indą (20×30 cm), įpilkite sultinį, grietinėlę, suberkite citrinos žievelę, pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite. Sandariai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 20 minučių.
2. Kol makaronai kepa, įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepkite lašišos filė (viršutine dalimi į apačią) apie 2 minutes, kol šiek tiek apskrus. Išimkite iš keptuvės, atidėkite į šalį.
3. Labai atsargiai nuimkite foliją nuo kepimo indo (pasisaugokite išsiveršiančių garų), išmaišykite makaronus, sudėliokite ant jų lašišos gabalėlius, apkepta dalimi į viršų, švelniai įspausdami juos į makaronų patalą. Aplink lašišos kepsnelius sukaišiokite supjaustytos cukinijos juosteles (susukite jas į ritinėlius, kai kurias pakiškite po lašiša), sudėliokite smidrus, suberkite žirnelius, viską pabarstykite trupučiu druskos, ir toliau pašaukite kepti apie 10 minučių (neuždengus). Per tiek laiko daržovės turėtų būti minkštos.
4. Išimkite iš orkaitės ir kelias minutes (iki 5 min) palaikykite kepimo inde prieš patiekiant, kad lašiša baigtų kepti.
5. Pabarstykite viską svogūno laiškais, mėtų lapeliais ir citrinos riekelėmis. Patiekite iškart.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.