Šiandien fusion stilių siūlau išmėginti ir jums savo virtuvėje, kai niekas dorai nesupras, ar gaminate, Tex, ar Mex, ar lietuvišką patiekalą!
Taigi, jūsų dėmesiui – didžiulė stora bulvių ir cukinijų „tortilija“ su pačiais įvairiausiais priedais, kuriuos kiekvienas iš jūsų laisvas pasirinkti: gvakamolė, feta, pomidorų salsa, aštresnė dešra, pupelės, meksikietiški ryžiai, o gal nuo pietų likęs troškinys su mėsa... Žodžiu, griebkite idėją ir improvizuokite į sveikatą, kurdami savo sugalvotus fusion variantus.
Ingredientai:
dideliam bulvių ir cukinijų blynui:
- 2 bulvės (didesnės, iš viso apie 400 g), sutarkuotos burokine tarka;
- 1 cukinija (apie 250 g) supjaustyta spiraline pjaustykle*;
- 5–6 šaukštai miltų (apie 75 g);
- 1 kiaušinis;
- alyvuogių aliejaus (kepti);
- druskos;
- pipirų;
- saldžiosios rūkytos paprikos miltelių.
priedai:
- feta sūrio;
- grietinės;
- čioriso dešros;
- šviežių kalendrų;
- konservuotų juodųjų pupelių;
- konservuotų kukurūzų;
- raudonųjų svogūnų;
- vyšninių pomidorų (perpjautų pusiau arba ketvirčiais);
- citrinų sulčių.
gvakamolė:
- 2 avokadai, supjaustyti);
- 2 šaukštai grietinės;
- 1 šaukštas citrinų sulčių;
- 2 česnako skiltelės, išspaustos per presą;
- šviežių kalendrų, susmulkintų.
Gaminimas:
1. Sutarkuotas bulves sudėkite į sietelį ir palikite apie 5–10 minučių, kad išsiskirtų skysčio. Rankomis stipriai nuspauskite bulves, kad jos taptų kuo sausesnės (kuo bulvės liks sausesnės, tuo traškesnis bus blynas). Sudėkite į dubenį, ten pat sudėkite spiralėmis supjaustytas cukinijas. Atsargiai, netrindami (kad neišsiskirtų cukinijų sultys) pakedenant sumaišykite bulves ir cukinijas. Suberkite miltus, ir vėl viską išmaišykite, kad daržovės pasidengtų miltais. Supilkite šakute paplaktą kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų ir viską dar kartą sumaišykite (man patogiausia buvo maišyti ranka).
2. Įkaitinkite didelę keptuvę (geriausia apie 30 cm skersmens ir nepridegančiu dugnu). Įpilkite šlaką aliejaus. Supilkite visą bulvių masę į keptuvę ir stipriai mediniu šaukštu paspausdami sulyginkite paviršių, taip pat kad visos ertmės prisipildytų. Nustatykite vidutinę kaitrą ir kepkite blyną 10–15 minučių, arba kol apačia labai gražiai apskrus (keptuvės dengti nereikia). Užvožkite ant keptuvės didelę lėkštę ar medinę pjaustymo lentą ir staigiu judesiu apverskite keptuvę, kad blynas atsidurtų ant tos lėkštės (lentos) apkepusia puse į viršų. Grąžinkite keptuvę ant ugnies ir perkelkite blyną į keptuvę, kad keptų kita jo pusė. Toliau kepkite ant vidutinės ugnies apie 10–15 minučių, arba kol iškeps ir apskrus kita pusė.
3. Kol kepa blynas, pasigaminkite gvakamolę: šakute sutrinkite avokadus, sudėkit kitus priedus, paskaninkite druska ir pipirais. Kol prireiks, laikykite uždengę maistine plėvele šaldytuve (kad nepatamsėtų).
4. Pasiruoškit visus priedus, su kuriais patieksite. Galite iš raudonųjų svogūnų ir pomidorų susimaišyti salotas – svogūnus pašlakstykite citrinų sultimis, paskaninkite druska ir pipirais ir palikit pasimarinuoti apie 5 minutes, tada sudėkite pomidorus ir išmaišykite su šlakeliu aliejaus.
5. Iškepusį blyną perkelkite ant medinės lentos arba į didelę lėkštę. Pusę jo patepkite gvakamole, pabarstykite fetos sūriu, kalendromis, svogūnais ir pomidorais, pupelėmis ar kitais priedais, kokius naudosite, kitą blyno pusę užlenkite ant viršaus ir pabarstykite saldžiąja rūkyta paprika. Patiekite iškart, su likusiais priedais kiekvienam pasigardinti savo porciją papildomai.
Pastaba: kas ta spiralinė pjaustyklė? Yra tokie specialūs „spiralizer“, kurie daržoves paverčia makaronais. Tačiau jei tokio neturit, yra ir „skutiklis“, identiškas bulvių skutikliui, tik jis su dantukais ir drožiant daržovę padaro iš jos ilgas plonas juosteles, tarsi makaronus. Puikus daiktas visokioms salotoms ir garnyrams. Bet jei net tokio neturit, galite cukiniją suskusti daržovių skutikliu, o tada tas plačias plonas juostas tiesiog supjaustyti į siauresnius „makaronus“
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.