Nidos receptas: makaronai su moliūgų padažu ir mocarelos sūriu

Moliūgai man – retai pabostantis ingredientas, ir aš labai laiminga, kad moliūgais galima džiaugtis nuo rudens iki pat vėlyvo pavasario. Ypatinga moliūgų spalva pagerina bet kurią sriubą ir garnyrą, aš moliūgų įmaišau į blynų tešlą, į saldžius desertinius, ir į sūrius – daržovių – apkepus. Galima sakyti nėra buvę, kad moliūgo gabalėlis užsigulėtų šaldytuve ir tektų jį išmesti, nes sugedo.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Nežinau, kokia jūsų patirtis su padažais itališkiems makaronams, tačiau aš, turiu prisipažinti, daug fantazijos neturiu: dažniausiai gaminu arba Bolonijos padažą, arba makaronus patiekiu su šviežiais vyšniniais pomidorais ir gražgarstėmis, arba tiesiog juos pašlakstau geru alyvuogių aliejumi su česnaku. Nuo šiol mano įprastas makaronų padažų repertuaras tikrai turės dar vieną garbingą poziciją – tirštą moliūgų padažą. Jau vien todėl, kad, skirtingai nuo daugelio kitų padažų, šiame dominuoja ne grietinėlė, o auksaspalviai moliūgai.

Šiam patiekalui pagardinti kuo puikiausiai tiks paskrudinto kumpio gabalėliai ir šviežutėlė mocarela.

Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai su kreminiu moliūgų padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai su kreminiu moliūgų padažu

Makaronai su kreminiu moliūgų padažu

Ingredientai (4 porc.):

  • 1 stiklinė trintų keptų moliūgų*;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas sviesto;
  • 1 česnako skiltelė, susmulkinta;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 2 šaukštai sutarkuoto parmezano sūrio;
  • 1/4 stiklinės (4 šaukštai) grietinėlės;
  • 1 pak. (500 g) virtų makaronų (it. pasta al dente) – tiks ir trumpi, ir ilgi makaronai;
  • 100 g (sauja) kubeliais supjaustyto kumpio arba šoninės;
  • mocarelos;
  • kapotų petražolių arba bazilikų;

*Moliūgus aš supjaustau riekėmis, patepu alyvuogių aliejumi, suguldau į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą ir kepu apie 40 min. 180°C orkaitėje, arba kol jie tampa minkšti (skirtingų rūšių moliūgai keps skirtingą laiką). Šiam patiekalui tiks ir šaldyta (atitirpinta) keptų moliūgų tyrė.

Gaminimas:

Iškeptus moliūgus sudėkite į kiauraindį ir leiskite jiems gerai nuvarvėti. Tada sutrinkite į vientisą masę.

Mažoje keptuvėje apkepinkite kumpio gabalėlius, atidėkite į šalį.

Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite česnakus ir trumpai apkepinkite. Sudėkite moliūgų masę, įberkite druskos, įpilkite grietinėlės ir maišydami kepinkite. Įpilkite samtelį vandens, kuriame verda makaronai, praskiesdami padažą iki norimos konsistencijos. Suberkite tarkuotą sūrį ir dar kartą gerai išmaišykite.

Išvirtus makaronus sumaišykite su paruoštu moliūgų padažu, sudėkite į pašildytas lėkštes, pabarstykite pakepintais kumpio gabaliukais, keliais gabalėliais suplėšytos mocarelos, pabarstykite kapotomis petražolėmis arba bazilikais, galite dar papildomai pabarstyti tarkuoto sūrio.

Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai su kreminiu moliūgų padažu
Nidos Degutienės nuotr. /Makaronai su kreminiu moliūgų padažu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų