Todėl griebkite nesuvalgytus išvirtus makaronus, maltą mėsą (tiks viskas – nuo vištienos, kalakutienos iki kiaulienos ar net žvėrienos), padžiūvusio kietojo sūrio likučius, duonos džiūvėsėlius, nesuvalgytą gabalėlį fetos ar kokio tepamo sūrio, na ir būtinai šviežutėles cukinijas – jos čia bus ir grožis, ir skanumas, ir puikus tekstūrų balansas!
Ingredientai (4 asm.):
apkepui:
- 1 valg. šaukšt. aliejaus kepimui (geriausia – alyvuogių);
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 400 g maltos mėsos (tiks bet kokia – nuo paukštienos iki žvėrienos);
- druskos;
- prieskonių (pipirų, paprikos, aitriosios paprikos, raudonėlių ir/ar kitų mėgstamų);
- ½ stiklinės sultinio (arba baltojo vyno);
- 150 g makaronų (tiks trumpesni, kokius tik turite);
- cukinija, supjaustyta griežinėliais;
- ½ stiklinės tarkuoto kietojo sūrio;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- 1 stiklinė panko džiūvėsėlių (arba ⅔ stiklinės paprastų baltos duonos džiūvėsių).
padažui:
- 200 ml grietinėlės, 10 proc. riebumo;
- 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
- 100 g tepamo sūrio arba fetos;
- 1 šaukštelis garstyčių;
- 1 šaukštelis Vursterio padažo (arba sojų padažo);
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltą mėsą. Tada paskaninkite prieskoniais, supilkite sultinį (arba vyną, arba ir tą, ir tą) ir sumažinę ugnį kepinkite, kol skystis išgaruos ir mėsa bus visiškai iškepusi.
3. Per tą laiką išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nupilkite vandenį. Makaronus sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus dėkite apkepintą mėsą.
4. Visus padažui skirtus ingredientus užkaiskite ir maišydami pakaitinkite, kol sūris ištirps ir padažas sutirštės. Pusę šio kiekio šaukštu palaistykite ant maltos mėsos sluoksnio. Tada sudėliokite cukinijų griežinėlius ir palaistykite ant cukinijų likusią dalį padažo. Ant viršaus barstykite tarkuotą sūrį.
5. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus sviesto ir suberkite panko džiūvėsėlius, Maišydami apkepinkite, kol švelniai paskrus ir susigers visas sviestas. Šį mišinį pabarstykite ant apkepo viršaus. Kepkite apie 20 minučių.
Pastaba: Jei norite šlapesnio apkepo, panaudokite daugiau padažo (pvz., 1,5 porcijos).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.