Ar žinote, kad baklažanai nuo seno žydų virtuvėje buvo pirmiausi mėsos pakaitalai? Šeimos anuomet neišgalėdavo kasdien mėgautis mėsiškais patiekalais, todėl baklažanai būdavo tai, kas geriausiai ją atstodavo kasdienėse vakarienėse. Būtent todėl baklažanų itin gausu žydiškoje virtuvėje.
Baklažanai – tipiškas ingredientas Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos virtuvėse. Jų ten priauginama net keli derliai per metus, todėl tai viena lengviausiai prieinamų ir įperkamų daržovių. O ir būdų baklažanus ruošti tų šalių šeimininkės žino apsčiai. Todėl šiandien su jumis ir noriu nukeliauti į saulėtus pietus, į baklažanų ir spalvingų troškinių rojų Maroką.
Paprastutis vegetariškas troškinys, pagardintas džiovintais abrikosais, tikrai patiks tiems, kas mėgsta švelnią egzotiką ir nori ko nors lengvesnio nei tirštas mėsos guliašas. Juolab dabar, kai oras vis dar lepina šiluma, o ir ne tik baklažanai, bet ir visos kitos daržovės pačiame šviežume!
Marokietiškas tagine su baklažanais ir džiovintais abrikosais
Ingredientai:
- 1 didesnis baklažanas;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas;
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta;
- 1 šaukštas cintrinos sulčių;
- 1 didelis pomidoras, nuluptas ir supjaustytas;
- 1 šaukštelis rūkytos saldžiosios paprikos;
- žiupsnis šafrano;
- žiupsnis cukraus;
- 6 džiovinti abrikosai, supjaustyti ketvirčiais;
- 1/2 stiklinės (125 ml) sultinio;
- patiekimui: kuskusas, jogurtas, mėtų lapeliai.
Gaminimas:
1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.
2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.
3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.