Štai ką svarbu žinoti namuose gaminant midijas: visų pirma įsitikinkite, jog moliuskai švieži, o geriausias pagalbininkas šiame reikale yra jūsų pačių nosis! Patikėkite, jei kokia geldelė bus netinkama vartoti, apie tai jūsų nosis jus tikrai tinkamai informuos!
Įsigiję šaldytų midijų ir jas atitirpinę, jokiu būdu neišpilkite skysčio, kuris bus pakuotėje.
O jei nepasitikite savo uosle, nebijokite rinktis šaldytų midijų – šios prieš šaldant paprastai termiškai apdorojamos (pasterizuojamos), tad jų paruošimas bus dar paprastesnis! Tik vienas svarbus patarimas: įsigiję šaldytų midijų ir jas atitirpinę, jokiu būdu neišpilkite skysčio, kuris bus pakuotėje – tai natūralus midijų skystis, jis puikiai pagardins jūsų patiekalą, o jei šių sulčių nesunaudosite midijoms, jos tikrai pravers geram žuvies sultiniui paskaninti.
Jei parsinešėte šviežių midijų, gerai apžiūrėkite, ar kriauklės nesuskilusios, nesulūžusios, ar geldelės neatsivėrusios. Tas atsivėrusias dar galite patikrinti pastuksendami į darbastalį – jei šios neužsiveria, vadinasi, jai vieta ne puode, o šiukšlių dėžėje. Visas likusias gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, jei prie geldelių prilipę kokių nešvarumų ar plaušų, juos pašalinkite.
Štai ir visas didžiausias darbas, kurį jums reikėjo padaryti. Likęs procesas bus greitas, nes midijos ruošiamos itin trumpai, joms pakanka vos kelių minučių – tik kol karšyje atsidūrusios kriauklės atsiveria.
Tad kviečiu dengti stalą ir ruoštis ypatingai vakarienei su lašeliu egzotikos, mat šiandien jums pasiūlysiu bene skaniausią midijų paruošimo receptą – su kokosų pienu, laimo sultimis ir kitais išsiilgtąja Azija dvelkiančiais aromatais.
Midijos su kokosų pienu ir laimų sultimis
Ingredientai (2 asm.):
- 1 kg midijų (naudojau jau apdorotas karščiu, šaldytas);
- 1 valg. šaukšt. aliejaus (labiausiai tiks kokosų);
- 1 svogūnas, supjaustytas plonais pusžiedžiais;
- 3 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 2 aitriosios paprikos, susmulkintos (arba pagal skonį);
- 200 g kokosų grietinėlės;
- 2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 valg. šaukšt. žuvų padažo (arba pagal skonį);
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sultys (ir dar šiek tiek, jei norisi, patiekimui);
- šviežių kalendrų (patiekimui).
Gaminimas:
1. Dideliame puode arba wok keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pamažu apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, sudėkite česnakus ir dar minutę pakepinkite. Supilkite kokosų grietinėlę, įberkite cukraus, įpilkite žuvų padažo ir užvirinkite.
2. Suverskite moliuskus kartu su skysčiu**, pakaitinkite kol moliuskai visiškai sušils – apie 2–3 minutes. Paragaukite, ar netrūksta saldumo/rūgštumo/sūrumo (jei trūksta sūrumo pašlakstykite dar šlakeliu žuvų padažo). Pabarstykite kalendromis ir patiekite su paskrudinta balta duona.
Pastabos:
*Jei norite, kad aitrumo būtų mažiau, pašalinkite aitriojo pipiro sėklas ir membranas. Jei norite aštriau, dėkite su sėklomis
**Aš naudojau šaldytus moliuskus, kurie jau apvirti, ir pakelyje esantis skystis pasūdytas. Tačiau jei naudosite šviežius moliuskus, į padažą įpilkite dar apie ½ stiklinės vandens ir pakoreguokite sūrumo/saldumo/rūgštumo balansą atitinkamai. Virkite šviežias midijas tol, kol geldelės atsivers. Tas, kurios verdant taip ir neatsivėrė, išmeskite.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.