Sulaižysite ją ir su pusrytiniais blynais, ir su varškės sūriu, bet labiausiai džiaugsitės, jei išsikepsite mielinių bandelių su štai tokiu obuolių įdaru. Pagardintos riešutiniais trupiniais, šios įdaro kupinos bandelės atstos ir pusryčius su puodeliu kavos, ne tik lengvą desertą!
Mielinės bandelės su obuolių tyre
Ingredientai:
mielinei tešlai:
- 540 g miltų;
- 80 g cukraus;
- ½ arbat. šaukšt. druskos;
- 10 g sausų mielių;
- 2 kiaušiniai;
- 250 ml pieno, pašildyto kūno temperatūros;
- 75 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto.
riešutiniams trupiniams:
- 75 g miltų;
- 75 g graikiškų riešutų, pasmulkintų;
- ½ stiklinės rudojo cukraus (arba pagal skonį, priklausomai nuo to, kiek kiek rūgštūs obuoliai);
- žiupsnelis druskos;
- 60 g sviesto, minkšto, kambario temperatūros.
įdarui:
- 800 g obuolienės (tiks šviežiai virta iš nukritusių alyvinių obuolių).
Gaminimas:
1. Užminkykite tešlą: dideliame dubenyje arba virtuvinio kombaino inde sumaišykite birius ingredientus – miltus, druską, cukrų, mieles. Įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą pieną ir maišykite, kol ingredientai susijungs, pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir labai gerai išsukite iki vientisos elastingos masės (tešla bus lipni, nesusigundykite įberti daugiau miltų, antraip bandelės bus pernelyg kietos).
2. Iš tešlos suformuokite rutulį ir uždengę indą palikite šiltoje vietoje pastovėti apie valandą arba kol tūris padvigubės, tešla gerai pakils.
3. Pasiruoškite dvi kepimo skardas, abi išklokite pergamentiniu popieriumi.
4. Sumaigykite tešlą ir padalinkite ją į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos suformuokite po rutuliuką. Tešlos rutuliukus sudėliokite ant skardų, po 6 ant kiekvienos, palikite didelius tarpus, nes kepant bandelės plėsis. Uždenkite maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu ir palikite dar maždaug 30–60 minučių pakilti.
5. Per tą laiką pasiruoškite trupinius: visus ingredientus sumaišykite tarpusavy, kol gausis masė, panaši į šlapią smėlį. Atidėkite į šalį.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Platesnės stiklinės dugną patepkite trupučiu miltų ir įspauskite stikline gilią ertmę kiekvienoje pakilusioje bandelėje. Spauskite stipriai, iki pat skardos dugno. Į kiekvieną ertmę pridėkite obuolių masės, o ant viršaus pabarstykite paruoštus trupinius.
7. Kepkite bandeles 18 minučių arba kol gražiai pagels.
Obuolienė su vanile
Ingredientai (maždaug 1 litrui):
- 1,5 kg obuolių (geriau rūgštesnių);
- 1 citrinos išspaustos sultys;
- ⅓ stiklinės vandens;
- 1/3 stiklinės cukraus (dėkite daugiau, jei obuoliai labai rūgštūs);
- 1 valg. šaukšt. vanilės pastos (arba 2–3 šaukšteliai cinamono, jei darote versiją su cinamonu);
- 1 valg. šaukšt. sviesto.
Gaminimas:
1. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius įvairaus dydžio gabalėliais. Palikite ir kiek didesnių, kad suvirusi obuolienė turėtų gabalėlių.
2. Į puodą supilkite citrinos sultis, vandenį, cukrų ir vanilę. Suberkite apie ⅔ obuolių (pasilikite smulkiausius gabalėlius). Kaitinkite šią masę vis pamaišydami ant nedidelės ugnies apie 15 minučių (laikas priklausys nuo to, kokios rūšies ir kietumo jūsų obuoliai, gali pakakti mažiau, bet gali prireikti dar ilgiau), kol obuoliai sukris, visiškai suminkštės. Įdėkite sviestą ir suberkite atidėtus obuolių gabalėlius, dar pavirinkite kelias minutes, kol ir šie gabaliukai šiek tiek suminkštės, bet nesukris visiškai.
3. Sudėkite obuolienę į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.