Nidos receptas: mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

Ruduo ir obuolių pyragai yra du vienas be kito neįsivaizduojami dalykai. Krauname gausiai užderėjusius obuolius į kepinius ir, iškepę vieną, jau svajojame apie kitą, pasiteisinusį, pamėgtą, o gal dar nebandytą receptą. Jei obuolių turime itin daug, „gelbėjame“ juos virdami obuolienes, kurios jei nesulaižomos kaip desertas, vėliau virsta gardžiųjų pyragų įdarais.
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Įprasta obuolienes gardinti cinamonu. Tačiau siūlau pamėginti vieną kitą indelį pasigaminti obuolienės su vanile – tokiu įdaru paskaninti jūsų obuoliniai kepiniai atsiskleis visai kitomis spalvomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Vanilinė obuolienė
Nidos Degutienės nuotr. /Vanilinė obuolienė

O kai obuolienė jau bus paruošta, kvieskite savo vaikus į virtuvę, ir imkitės mielinių bandelių su gaiviu įdaru, kurios savo forma primins nuo medžių nukritusius obuolius! Tik įsivaizduokite, su kokiu džiaugsmu tokias bandeles mažieji nešis į mokyklą ir su kopkiu apetitu sušveis priešpiečiams.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

Mielinės bandelės su vaniliniu kepintų obuolių įdaru

Ingredientai:

  • 230 g miltų (aš tradiciškai naudojau speltų miltus);
  • 7 g sausų mielių (mažas pakelis);
  • žiupsnelis druskos;
  • 125 ml (1/2 stiklinės) pieno, truputį pašildyto;
  • 2 didelių kiaušinių tryniai;
  • 50 g cukraus;
  • 50 g sviesto, ištirpinto ir atvėsinto;
  • 1 šaukštelis vanilės pastos (arba vanilinio cukraus);
  • įdarui – vanilinės obuolienės;
  • papuošimui – cinamono lazdelių;
  • patepimui – plaktas kiaušinis, sumaišytas su 1 šaukštu pieno.

Gaminimas:

1. Miltus, mieles, druską sumaišykite dubenyje arba elektrinio kombaino inde. Supilkite pašildytą pieną (tik ne per karštą, ne daugiau 40 °C), kiaušinio trynius, cukrų, vanilę, ir maišykite, paskiausiai lėta srovele supildami tirpintą sviestą.

2. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga, žvilganti. Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite maistine plėvele arba rankšluosčiu ir palikite apie valandą pastovėti šiltoje vietoje, kad tešlos kiekis padvigubėtų.

3. Kol tešla kyla, pasiruoškite keksiukų kepimo formą, išklokite ertmes popieriniais sijonėliais arba ištepkite riebalais. Cinamono lazdeles sulaužykite gabalėliais (maždaug 5 cm) – bus obuolių „koteliai“.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

4. Pakilusią tešlą išimkite ant darbastalio, padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite rutulį. Jį suplokštinkite, į vidų įdėkite maždaug po 1 šaukštą obuolienės, sulipdykite kraštelius, dar kartą paridenkite, kad bandelė būtų apvali, ir dėkite į paruoštą skardą. Į kiekvienos bandelės centrą įspauskite po cinamono lazdelės gabalėlį, įbesdami jį iki pat bandelės dugno. Uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite bandeles dar kartą pakilti, apie 30-40 min.

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 25 minutes. Jei cinamono lazdelės kepant iššoks į paviršių ir susikreivins, nepergyvenkite, įspauskite jas atgal į iškepusias bandeles.

Patiekite geriausia šiltas!

Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru
Nidos Degutienės nuotr. /Mielinės bandelės su vanilinės obuolienės įdaru

Obuolienė su vanile

Ingredientai (maždaug 1 litrui):

  • 1,5 kg obuolių (geriau rūgštesnių);
  • 1 citrinos išspaustos sultys;
  • ⅓ stiklinės vandens;
  • 1/3 stiklinės cukraus (dėkite daugiau, jei obuoliai labai rūgštūs);
  • 1 šaukštas vanilės pastos (arba 2-3 šaukšteliai cinamono, jei darote versiją su cinamonu);
  • 1 šaukštas sviesto.

Gaminimas:

1. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius įvairaus dydžio gabalėliais. Palikite ir kiek didesnių, kad suvirusi obuolienė turėtų gabalėlių.

2. Į puodą supilkite cintrinos sultis, vandenį, cukrų ir vanilę. Suberkite apie ⅔ kiekio obuolių (pasilikite smulkiausius gabalėlius). Kaitinkite šią masę vis pamaišydami, virinkite ant nedidelės ugnies apie 15 minučių (laikas priklausys nuo to, kokios rūšies ir kietumo jūsų obuoliai, gali pakakti mažiau, bet gali prireikti dar ilgiau), kol obuoliai sukris, visiškai suminkštės. Įdėkite sviestą ir suberkite atidėtus obuolių gabalėlius, dar pavirinkite kelias minutes, kol ir šie paskesnieki šiek tiek suminkštės, bet nesukris visiškai.

3. Sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Nidos Degutienės nuotr. /Vanilinė obuolienė
Nidos Degutienės nuotr. /Vanilinė obuolienė

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų