Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Šis receptas skirtas anaiptol ne virtuvės pradinukams. Veikiau tiems, kuriems ilgas tešlos kočiojimo procesas yra maloni meditacija, savotiška terapija, bet tikrai ne sunkus darbas. Juk kada, jei ne tamsiais žiemos vakarais, kvėpinti namus mielinės tešlos kepiniais ir lepinti namiškius gardėsiais su aromatingu kreminiu migdolų įdaru?
Nida Degutienė ir jos kepti mieliniai maži štrudeliai su migdolais
Nida Degutienė ir jos kepti mieliniai maži štrudeliai su migdolais / Nidos Degutienės nuotr.

Svarbiausia, ką reikia žinoti ir turėti omenyje planuojant laiką, – tešlą šiems kepiniams teks užminkyti iš vakaro, kad ji spėtų lėtai pakilti ir atvėsti. Pats štrudeliukų sukimo ir kepimo procesas ilgai neužtruks, tačiau darbo su kočėlu tikrai bus. Neabejokite – rezultatas tikrai vertas kiekvienos jūsų įdėto darbo minutes.

Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Ingredientai (20 štrudeliukų):

mielinei-prancūziškai tešlai:

  • 1 stiklinė (250 ml) kambario temperatūros pieno;
  • 1 šaukštas sausų mielių (12 g);
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto;
  • 3,5 stiklinės kvietinių miltų;
  • 3 šaukštai cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 225 g sviesto, kambario temperatūros (30 g tešlai ir 195 g pertepimui).

migdoliniam įdarui:

  • 250 g sumaltų migdolų;
  • 1 didelis kiaušinis;
  • 1/3 stiklinės grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 2 šaukšteliai migdolų ekstrakto.

kepimui ir puošimui:

  • 1 kiaušinis, suplaktas, patepimui;
  • migrodlų plokštelės, pabarstymui.
Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Gaminimas:

1. Pradėkite iš vakaro, nuo tešlos minkymo: dideliame dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus tarpusavy (sausas mieles, miltus, cukrų ir druską), tada supilkite pieną, kiaušinį, vanilę ir pirštais arba virtuviniu kombainu maišykite, kol masė ims įgauti vientisą pavidalą. Pabaigoje supilkite 30g tirpinto sviesto ir greitai užminkykite minkštą, šiek tiek lipnios konsistencijos tešlą (neminkykite pernelyg ilgai!). Suformuokite iš tešlos kvadratą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą vienai valandai.

2. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite iš jos stačiakampį 30×15 cm, taip, kad trumpesnės kraštinės būtų stačiakampio viršuje ir apačioje. Likusį labai minkštą sviestą (195 g) kuo tolygiau ištepkite ant tešlos paviršiaus, palikdami apie 1 cm stačiakampio kraštuose. Užlenkite apatinį tešlos trečdalį į viršų, o tada viršutinį tešlos stačiakampio trečdalį užlenkite uždėdami ant apatinio. Pasukite gautą mažą stačiakampį 90 laipsnių kampu (kad būtų patogiau kočioti) ir vėl iškočiokite stčiakampį 25x17cm, vėl trumpesnes kraštines turėdami viršuje ir apačioje. Stenkitės kočiojant naudoti kuo mažiau papildomų miltų. Vėl lygiai taip pat sulaknkstykite tešlą: užlenkite apatinę dalį iki 1/3 tešlos ploto, tada užlenkite viršutinę dalį ant šios. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 45 minutėms.

3. Kartokite lygiai tokį pat tešlos kočiojimą ir lankstymą dar mažiausiai 3 kartus, kaskart atšaldydami tešlą mažiausiai 30 minučių. Po paskutinio tešlos iškočiojimo ir sulankstymo šaldykite tešlą mažiausiai 5 valandas, o geriausiai – per naktį.

4. Prieš formuodami bandeles išimkite tešlą iš šaldytuvo ir palikite 20 minučių kambario temperatūroje. Paruoškite dvi kepimo skardas, išklokite jas kepimo popieriumi.

5. Per tą laiką pasigaminkite migdolų įdarą: visus įdaro ingredientus susėkite į virtuvinio smulkintuvo indą ir kapokite, kol gausite vientisą tirštą konsistenciją.

6. Visą tešlos gabalą padalinkite į 4 dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į keturis stačiakampius 20x35cm. Ant dviejų tešlos stačiakampių ištepkite migdolų įdarą, o tada juos užklokite likusiais tešlos gabalais. Gausite du stačiakampius tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas

7. Kiekvieną jų supjaustykite į 10 juostelių, pjaudami lygiagrečiai trumposios kraštinės. Imkite kiekvieną juostelę ir sukite ją aplink savo ašį, o tada galus sujinkite, formuodami apskritimą su skyle (kaip riestainį).

Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas
Nidos Degutienės nuotr. /Štrudeliukų su migdolais formavimas

8. Dėkite taip paruoštą bandelę į kepimo skardą. Kartokite su visomis likusiomis tešlos juostelėmis, palikdami tarpus skardoje tarp jų, kad turėtų vietos kilti kepant. Uždenkite abi skardas švariais virtuviniais rankšluosčiais ir palikite pakilti kambario temperatūroje apie 40 min (arba kol tūris padvigubės).

9. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Prieš pat pašaunant kepti patepkite kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite apie 17 minučių, arba kol gražiai paruduos, apskrus. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių. Prieš patiekiant pabarstykite cukraus pudra.

Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Mieliniai maži štrudeliai su migdolais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų