Kepant „Pavlovą“ svarbu gerai išplakti kiaušinių baltymus. Plakant cukrus turi visiškai ištirpti, tad neskubėkite išjungti savo virtuvinio kombaino. Prisiminkite, kad baltymų neperplaksite, tad geriau plakti ilgiau, nei pernelyg trumpai.
Morenginius šio torto pagrindus galite išsikepti likus kelioms dienoms iki švenčių. Beliks tik pertepti juos kokosiniu kremu ir papuošti. Kremu tepkite šventės dieną, antraip morengai sudrėks, praras traškumą ir lengvumą. O papuošimui naudokite garsiuosius „Rafaello“ saldainius bei šviežius arba šaltyje džiovintus (liofilizuotus) vaisius ir uogas, jie žiemos dekoracijoms itin tiks!
Morengų tortas „Eglutė“
Ingredientai:
morengams:
- 160 g kiaušinių baltymų (4-5 kiaušinių);
- 250 g cukraus;
- 1 šaukštelis krakmolo;
- 1 šaukštelis acto.
kokosiniam kremui:
- 500 g maskarponės sūrio;
- 1 indelis (400 g) kokosų pieno (labai atšaldyto);
- 1 pakelis vanilinio cukraus;
- 3 šaukštai cukraus pudros;
- 2 pakeliai fiksuojančių miltelių, skirtų grietinėlei.
papuošimui:
- saldainių „Rafaello“;
- šviežių, džiovintų arba šaldytų uogų, granato sėklų.
Gaminimas:
Gaminame morengus:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 120 °C (be ventiliatoriaus funkcijos).
2. Į elektrinio plakiklio indą supilkite baltymus ir plakite, kol šie gerai suputos. Po 1 šaukštą dėkite cukrų, kaskart plakdami kelias minutes, kol įbertas cukrus visiškai ištirps, tik tada dėkite kitą porciją cukraus. Kai subersite visą cukrų, masė turi būti balta, labai tiršta ir standi. Plakite dar 2 minutes, kad baltymai stabilizuotųsi. Pačioje pabaigoje suberkite krakmolą ir supilkite actą ir paplakite dar minutę.
3. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Pasižymėkite 4 skirtingų dydžių apskritimus (aš naudojau skirtingų dydžių lėkštes). Nepamirškite palikti tarpų tarp apskritimų, nes kepant baltymai plėsis. Šaukštu arba konditeriniu švirkštu suformuokite iš baltymų masės 4 apskritimus.
4. Įdėkite skardą į orkaitės vidurį ir kepkite 30 minučių 120°C temperatūroje. Tada sumažinkite temperatūrą iki 110°C ir palikite morengus kepti (džiūti) 2 valandas. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite.
Gaminame kokosinį kremą:
1. Kokosų pieną labai gerai atšaldykite šaldytuve. Atidarykite skardinę ir išgriebkite viršuje esančią grietinėlę (jos turėtų būti maždaug pusė indo). Šią grietinėlę sudėkite į plakimo indą. Likusį kokosų pieno skystį panaudokite kitiems receptams.
2. Į indą su kokosų grietinėle sudėkite maskarponę, vanilinį cukrų ir cukraus pudrą ir plakite apie 1 minutę, kol masė taps puri, bet kartu ir standi. Pačioje pabaigoje suberkite grietinėlės fiksatorių ir suplakite.
Dedame tortą:
1. Ant torto padėklo padėkite plačiausią morengo pagrindą, ištepkite dalimi kremo (kremą galite išspausti konditeriniu švirkštu su žvaigždiniu antgaliu), tada paeiliui sudėkite likusias dalis ir sutepkite kremu. Papuoškite „Rafaello“ saldainiais ir uogomis.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.