Tačiau teisūs ir tie, kuriems stracciatella – tai visų pirma gardi itališka sriuba! Beje, sriuba ir buvo tas pirmasis receptas, kur kas vėliau įkvėpęs ledų gamintojus! Stracciatelle – tai „plunksnelės“ ar „juostelės“, turbūt taip reikėtų šį žodį versti pagal jo prasmę. Sriuboje tos „plunksnelės“ išgaunamos į kunkuliuojantį sultinį pamažu pilant kiaušinio masės, pagardintos kietuoju tarkuotu sūriu ir prieskoniais, srovelę, ir nuolat maišant, kad iš jos susiformuotų plonytės juostelės.
Gaminant ledus procesas gana panašus: į besisukančią stingstančių pieniškų ledų masę plona srovele pilamas skystas šokoladas ir, akimirksniu šaldamas, šokoladas suformuoja plonytes „plunksneles“, puošiančias ir marginančias ledų masę, ir suteikiančias ne tik malonaus traškesio, bet ir švelnaus šokoladinio prieskonio.
O šis tortas yra taip pat stracciatella! Visų pirma todėl, kad gaminamas su šokolado gabalėliais. Todėl jei jums patinka stracciatella ledai, patiks ir šis nesudėtingas nekeptas torčiukas su šilauogėmis ir baltu šokoladu.
Nekeptas tortas „Stracciatella“ su šilauogėmis ir baltu šokoladu
Ingredientai:
pagrindui:
- 120-140g sviestinių sausainių (pavyzdžiui, Petit Beurre);
- 2 valg. šaukšt. kakavos;
- 60 g ištirpinto sviesto.
sūrio masei:
- 500 g mascarpone sūrio (labai šalto);
- 200 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 80 g cukraus;
- 200 ml pieno;
- 2 kupini valg. šaukšt. želatinos;
- 2 pakeliai (po 200 g) vanilinės pertrintos varškės ;
- 3 šaukštai likerio*;
- 100 g baltojo šokolado;
- 200 g šilauogių (plius saujelė dekoravimui);
- 1-2 valg. šaukšt. kakavos.
*tiks šokolado skonio likeris arba romas „Malibu“, arba kokosinis likeris, arba „Amaretto“. Jei tortą gaminate vaikams, likerį pakeiskite dviem šaukštais vanilinio cukraus
Gaminimas:
1. Pasiruoškite 20-24 cm skersmens torto formą nusegamais kraštais, dugną išklokite taip kad pergamentis popierius išsikištų iš formos kraštų.
2. Susmulkite sausainius iki trupinių. Tuo pat metu mažame puodelyje ištirpinkite sviestą. Sumaišykite sviestą su sausainių trupiniais ir kakava ir išklokite šia mase visą torto formos dugną. Gerai paspauskite plokščiu paviršiumi (pavyzdžiui, stiklinės dugnu), kad pagrindas būtų tvirtas ir tolygus.
3. Į virtuvinio kombaino plakimo indą sudėkite mascarponę, supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Plakite baltymams plakti skirta šluotele apie 2 minutes, kol masė bus tiršta ir puri.
4. Per tą laiką mažame puodelyje užkaiskite pieną. Prieš pat pienui užverdant, nukelkite nuo ugnies, suberkite želatiną ir maišykite, kol ji visiškai ištirps. Pieną su ištirpusia želatina supilkite į dubenį ir plakite, po šaukštą dėdami saldžios vanilinės varškės, kol masė taps vientisa.
5. Pilkite plona srovele šią pieno ir želatinos masę į mascarponės mišinį, nuolat plakdami, kol masė taps vientisa. Nuimkite indą su pagaminta mase nuo kombaino, atidėkite į šalį.
6. Šokoladą susmulkinkite – sukapokite arba sutarkuokite. Smulkintą šokoladą suberkite į paruoštą sūrio masę, ten pat suberkite šilauoges, ir švelniai išmaišę supilkite ant paruošto pagrindo. Torto viršų papuoškite šilauogėmis ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms sustingti (geriausia – per naktį). Prieš pat patiekdami pabarstykite kakavos milteliais.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.