Prisipažinsiu, kad man patys skaniausi obuolių pyragai yra tie paprastučiai, iš ingredientų, kurie visada ranka pasiekiami mūsų namų spintelėse. Tačiau praturtinti rudeninio kepinio skonį verta ne tik įprastu cinamonu, muskatu ar vanile, bet ir visai netikėtais priedais – pavyzdžiui... rozmarinais. Švelni laukinė spygliuočių gaida tikrai nedominuos, ji tik padarys kepinį tiesiog kitokiu.
Jei patiks tokia skonių kombinacija, kitąkart galite paeksperimentuoti ir su kitokiais to paties pyrago ingredientų deriniais: kriaušėmis ir imbierais, slyvomis ir cinamonu. Tiesa, migdolų miltus galite pakeisti kitokiais smulkintais riešutais – lazdyno, graikiniais.
Pyragas su obuoliais ir rozmarinais
Ingredientai:
- 100 g sviesto (minkšto);
- 140 g cukraus (galite dėti mažiau, jei obuoliai nerūgštūs);
- 2 kiaušiniai (labai dideli / 3 maži);
- 50 g migdolų miltų;
- 100 g miltų;
- žiupsnelis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 4 obuoliai (nulupti ir supjaustyti stambesniais gabalėliais);
- 1 šakelė rozmarinų (reikės tik spygliukų, susmulkintų).
Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 temperatūros. Nedidelę kepimo formą (20 cm skersmens) išklokite pergamentiniu popieriumi.
2. Išsukite sviestą su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną muškite kiaušinius ir visąlaik plakite masę, kad ji išliktų puri.
3. Migdolų miltus, miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite ir suberkite į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį. Švelniai išmaišykite, jokiais būdais neplakite, reikia, kad tik susijungtų ingredientai. Pabaigoje sudėkite obuolius, suberkite rozmarinus ir švelniai sumaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į kepimo formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite apie 30 minučių (arba kol viršus apskrus, o įkišus medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.