Visuomet norėdama pabėgti nuo liūdnesnių minčių, imu mintyse planuoti patiekalus, kuriuos gaminsiu. Mane tai neišpasakytai ramina. Sudarinėju produktų sąrašus, ant sofos salone palieku atverstas knygas ir žurnalus su tais patiekalais, kuriuos ruošiu penktadienį, sekmadienį, trečiadienį… Mintimis apmąstau, kaip juos fotografuosiu, ką parašysiu talpindama receptą savo tinklaraštyje. Ir tada pradedu laukti to momento, kai išjungusi darbinį kompiuterį užsirišu prijuostę, įsijungiu ramią muziką ir imuosi darbo.
Ruduo man visų pirmiausia – obuolių metas. Obuoliniai sklindžiai vaikystėje man, tiesą pasakius, nelabai patiko. Man vis atrodydavo, kad mama gudrauja, įtarkuodama obuolių į blynų tešlą. Verčiau obuolius būčiau suvalgiusi žalius, bet blynų man norėdavosi tešlinių. Tačiau kuo labiau augau, tuo labiau man tie blynai ėmė patikti. Ir tas rūgštelės balansas su salstelėjusia, geltona nuo naminių kiaušinių tešla darėsi vis geidžiamesnis.
Todėl šiandien ėmiausi tokio patiekalo, dėl kurio galėčiau pasakyti, kad rudens sezoną atidariau! Tai neįprasti purūs blynai, o tiksliau net ne blynai, bet tešloje iškeptos obuolių skiltelės. Į tešlą nedėjau jokių kepimo miltelių, o purumą išgavau kefyru ir iki standumo suplaktais kiaušinio baltymais.
Obuolių skiltelės tešloje
Ingredientai (4 asm.):
- 4–5 obuoliai, nulupti;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- aliejaus, kepti.
tešlai:
- 140 g miltų (naudojau speltų);
- 4 valg. šaukšt. krakmolo;
- 2 valg. šaukšt. cukraus (arba mažiau, jei obuoliai saldūs);
- žiupsnelis druskos;
- 2 kiaušiniai, tryniai atskirai nuo baltymų;
- 300 ml kefyro;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Obuolius perpjaukite pusiau, tada dar pusiau, išvalykite sėklas. Kiekvieną ketvirtį perpjaukite išilgai į dar maždaug 2–4 dalis, suformuodami skilteles. Obuolių skilteles pabarstykite cinamonu ir palikite pastovėti, kol maišysite tešlą.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, cukrų ir druską. Sudėkite kiaušinių trynius, supilkite kefyrą, vanilę. Viską gerai išsukite.
3. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų (jo turėtų būti apie 1/2 cm nuo dugno). Panardinkite kiekvieną obuolio skiltelę į tešlą ir po vieną dėkite į keptuvę. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. Išėmę sudėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Patiekite pabarstę cukraus pudra arba su trintomis uogomis, arba su mėgstama uogiene.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.